Ne jejte teh živil za zajtrk, ker znižujejo energijo

Zajtrk z razlogom velja za najpomembnejši obrok dneva. Telesu daje priložnost, da prekine nočni post, možganom pa, da dobijo prvi vir energije v dnevu. Strokovnjaki poudarjajo, da izbira zajtrka pomembno vpliva na kognitivne funkcije tekom dneva, zato je pomembno, da se izognete živilom, ki lahko znižajo energijo in osredotočenost. Tu so nekatera živila, ki so manj optimalna izbira za zajtrk:

Sadni smutiji

Smutiji, ki vsebujejo samo sadje, pogosto vsebujejo velike količine sladkorja brez maščob ali beljakovin, ki bi lahko zmanjšale učinke zvišanja krvnega sladkorja. To lahko povzroči nihanje energije in utrujenost.

Sadna skodelica

Čeprav je sadje bogato z antioksidanti, so skodelice s sadjem pogosto preobložene s sladkimi dodatki, kot so granola, kokosovi kosmiči in med, ki vsebujejo skriti sladkor.

Kava z dodatki

Kava, ki je polnjena z umetnimi aromami, rafiniranimi sladkorji in mlečnimi izdelki, lahko poveča vnetje v telesu in možganih, kar lahko vpliva na kognicijo.

Žita

Pri izbiri žit je pomembno izbrati cela zrna, oreščke, zdrave maščobe in vlaknine, ki lahko krepijo možgane. Klasični kosmiči iz trgovine pa pogosto vsebujejo malo hranil in veliko sladkorja.

Burrito

Burrito za zajtrk lahko vsebuje nepotrebne enostavne ogljikove hidrate in rafinirane škrobe, kar ni najboljša izbira za možgane.

Sadni jogurt

Jogurti s sadnim okusom pogosto vsebujejo velike količine sladkorja, ki se lahko predstavijo kot uravnotežen zajtrk. Priporočljivo je, da izberete polnovreden, nesladkan jogurt in mu dodate sveže sadje po lastni izbiri ter ga začinite s cimetom in malo medu za okus.

Pri izbiri zajtrka je pametno paziti na vsebnost sladkorja in poskrbeti za uravnotežen obrok, ki vključuje beljakovine, zdrave maščobe in vlaknine, da ohranite energijo in osredotočenost skozi ves dan.

vir Foto: Pexels Princesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja