Če imate visok krvni tlak se izogibajte tem pijačam

Visok krvni tlak je lahko resno stanje, ki lahko povzroči razvoj resnih bolezni, zato je pomembno, da ga redno nadzorujete. Dober način za preprečevanje visokega krvnega tlaka je izogibanje določenim navadam. To pomeni, da se moramo dovolj gibati, izogibati se stresu, skrbeti za svojo telesno težo, jesti zdravo in tudi paziti, kaj pijemo.

Visok krvni tlak ali hipertenzijo imenujemo tihi ubijalec, ker pogosto ni očitnih simptomov. Če se ti pojavijo, vključujejo glavobol, utrujenost, zmedenost, bolečino ali tiščanje v prsih, spremembe vida, slabost, bruhanje, tesnobo, prekomerno potenje, bledo kožo ali zardevanje obraza in mišične krče.

Smernice opredeljujejo visok krvni tlak kot sistolični krvni tlak med 120 in 129 mm Hg in diastolični krvni tlak pod 80 mm Hg. Visok krvni tlak ali hipertenzija 1. stopnje je opredeljen kot sistolični krvni tlak 130 mm Hg ali diastolični krvni tlak 80 mm Hg. Hipertenzija 2. stopnje je opredeljena kot sistolični krvni tlak 140 mm Hg ali več ali diastolični krvni tlak 90 mm Hg ali več.

Katerim pijačam se izogibati?

Če imate visok krvni tlak, pazite, kaj pijete. Teh pijač se je treba izogibati.

Alkohol

Klinika Mayo navaja, da lahko več kot tri alkoholne pijače na dan, zvišajo krvni tlak. Po raziskavah je uživanje sedmih ali 13 alkoholnih pijač na teden povezano s povišanim krvnim tlakom.

Sladkane pijače

Po mnenju nutricionistov so sladkane pijače polne dodanega sladkorja, zato lahko negativno vplivajo na krvni tlak.

Energijske pijače

Energijske pijače nasploh lahko slabo vplivajo na zdravje, povečajo pa tudi možnosti za razvoj hipertenzije. Eden od krivcev za to je kofein, ki se nahaja v njih.

Kava

Tudi preveč kave lahko negativno vpliva na zdravje in hipertenzijo. Na splošno lahko pijače, ki vsebujejo kofein, vključno s čajem, kavo in energijskimi pijačami, zvišajo krvni tlak.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja