New York cheesecake – Newyorški sirov kolač
New York cheesecake ima v tem mestu posebno mesto v središču mesta. Visok, gost in kremast kolač, brez sadnih prelivov, je najčistejša različica pečene sirove torte. To je preprost recept, piko na i mu da kisla smetana. Za pripravo kolača boste potrebovali okoli uro časa. Iz navedenih količin sestavin boste dobili okoli dvanajst kosov.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 150g piškotov (denimo plazma)
- 75 g masla
- 900 g kremnega sira (Philadelphia)
- 200 g sladkorja
- 200ml kisle smetane
- 3 žlice moke
- 3 jajca in 1 rumenjak , rahlo stepen
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
Postopek priprave:
Pečico segrejte na 180C. Namastite in obložite dno 23cm pekača za torte.
Piškote položite v plastično vrečko in jih z valjarjem zdrobite v drobne drobtine.
Maslo raztopite in dodajte piškotne drobtine, premešajte, da se poveže. Položite na dno pekača in razporedite v enakomerno plast, nato pa poravnajte (uporabite prste ali hrbtno stran žlice).
Pecite v pečici 10 minut. Odstranite in pustite, da se ohladi, medtem pa pripravite nadev.
Pečico zmanjšajte na 160C.
V veliki skledi stepite kremni sir in sladkor do gladkega, nato dodajte kislo smetano in moko ter ponovno stepite.
Postopoma dodajte jajca in vanilijev ekstrakt, med vsakim dodatkom dobro stepite. (Raje stepite jajca kot stepajte, saj ne želite vključiti preveč zraka, saj bo to vplivalo na gladko površino sira).
Zmes iz kremnega sira vlijte na piškotno podlago in pecite 45 minut.
Cheesecake mora biti strjen z rahlim nihanjem, na vrhu mora biti še vedno kremast z le rahlim zlatim odtenkom okoli robov.
Ko je cheesecake pečen, pečico ugasnite in odprite vrata, da so rahlo priprta, ter pustite cheesecake, da se ohladi v pečici. Tako boste preprečili, da bi vrh počil.
Ko je pečica ohlajena, lahko kolač odstranite, da se popolnoma ohladi, preden jo vzamete iz pekača.
Dober tek!
Vir Foto: Pexels