Odkrijte tip kože po ajurvedi in kako jo negovati?

Po ajurvedi se neravnovesje doš na koži lahko kaže v obliki izpuščajev, suhosti, ekcemov, pigmentnih madežev in drugih nepravilnosti ter prezgodnjega staranja. Vsak človek je unikaten in ni vrste prehrane ali življenjskega sloga, ki bi ustrezal vsem. Vsi imamo določeno kombinacijo doš, od katerih sta ena ali dve bolj prevladujoči, cilj pa je ohraniti ravnovesje.

Ajurvedski zdravnik predlaga, kako na naraven način vzdrževati doše v ravnovesju, da bo koža vedno zdrava in lepa. Poznavanje vaše doše vam lahko pove, kakšna prehrana in življenjski slog vam najbolj ustrezata. Pove vam tudi čemu se morate izogibati, da preprečite neravnovesja, ki lahko povzročijo akne ali suho kožo.

Če pripadate Vata doši, je vaša koža…

Ljudje z izrazitejšo Vata došo imajo običajno zožene pore ter neelastično in suho kožo. Posledično prej dobijo gube in so videti starejši. Ta tip kože je močno prizadet zaradi stresa, skrbi in drugih negativnih čustev. Izgleda, kot da vse to iz nje črpa vlago, zato se neravnovesje Vate kaže v blažjih vnetnih reakcijah ter suhi in razpokani koži.

Kako skrbeti za kožo Vata?

Če pripadate tej vrsti doše, je nujno, da ste hidrirani znotraj in zunaj. Zato pijte veliko vode, uporabljajte oljne pripravke in se vsak dan masirajte s toplim sezamovim oljem, ki hidrira kožo in pomirja duha.

Če pripadate Pitta doši, je vaša koža…

Koža osebe s prevladujočo Pitta došo je rdečkaste ali rožnate barve, mehka in topla. Občutljiva je na UV sevanje in na soncu hitro opeče. Zato se izogibajte pretiranemu sončenju in solarijem, saj s tem samo povečate odvečno Pitto v telesu, torej toploto in rdečico.

Kako skrbeti za kožo Pitta?

Pomembno je tudi, da vedno uporabljate ustrezen zaščitni faktor. Pitta neravnovesje na koži se kaže v različnih vnetnih procesih, izpuščajih, draženju, rdečici ali aknah. Za ponovno vzpostavitev ravnovesja ne uporabljajte izdelkov s škodljivimi kemikalijami. Raje se odločite za naravno kozmetiko s sestavinami, ki kožo hladijo (na primer kumare) in jo nežno vlažijo (rožna voda, kamilica, aloja).

Če pripadate Kapha doši, je vaša koža…

Za prevlado Kapha doše je značilna bolj mastna in debelejša koža z večjimi in razširjenimi porami. Ta tip kože se lahko dolgo upira znakom staranja, vendar le, če jo znate pravilno negovati.

Kako skrbeti za Kapha kožo?

Ko je v popolnem ravnovesju, je vaša koža gladka, čvrsta in optimalno vlažna. Ko pa ni v ravnovesju, je nagnjen k močnejšim vnetnim reakcijam, kot pri tipu Pitta, na primer bolečim in cističnim aknam. Da bi se temu izognili, je najbolj nujno iz prehrane izločiti toksine (izogibati se tovarniško predelani hrani, bogati z aditivi) in po potrebi izvajati razstrupljevalne programe ter piti čaje iz koromača, koriandra ali kurkume, ker spodbujajo prebavo in čistijo kožo.

vir Foto: Pexels Princesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja