Odkrili so novo podvrsto depresije, to so simptomi

Nova študija, izvedena na univerzi Stanford, je razkrila zanimiv vidik depresije, ki ima lahko pomembne posledice za zdravljenje. Raziskava, objavljena v prestižni reviji JAMA Network Open, je identificirala nov podtip depresije, ki lahko prizadene kar četrtino vseh bolnikov z veliko depresivno motnjo (MDD).

Ta novi podtip depresije, ki so ga znanstveniki poimenovali “kognitivni podtip”, izstopa po svojih specifičnih kognitivnih pomanjkljivostih v pozornosti, spominu in samokontroli. Zanimivo je predvsem to, da ti simptomi pogosto vztrajajo tudi, ko bolnikom predpišejo antidepresive, ki delujejo na serotonin. Znanstveniki z univerze Stanford so odkrili, da lahko nova podvrsta depresije pomembno vpliva na zdravljenje bolnikov.

Glede na študijo več kot 700 odraslih je 27 odstotkov bolnikov z veliko depresivno motnjo (MDD) pokazalo slabšo kognitivno zmogljivost in slabši odziv na standardna zdravila. Študija kaže, da ta na novo ugotovljeni kognitivni podtip predstavlja prvi klinično učinkovit kognitivni biotip depresije. To kaže, da upad kognitivnih funkcij ni le posledica depresije, ampak lahko prispeva tudi k njenemu razvoju.

Novi tip depresije

Študije slikanja, izvedene med raziskavo, so pokazale, da so bolniki s tem kognitivnim podtipom pokazali zmanjšano aktivacijo v prefrontalnem korteksu in možganski skorji. V regijah, povezanih z izvršilnimi funkcijami, kot so načrtovanje, postavljanje ciljev in trajna pozornost. Ugotovljeno je bilo, da je obseg kognitivne okvare povezan z resnostjo simptomov depresije in odzivom na njeno zdravljenje.

Znanstveniki poudarjajo potrebo po nadaljnjih raziskavah, da bi ugotovili, ali je mogoče rezultate uporabiti pri drugih antidepresivih in metodah zdravljenja. Upajo, da bo njihova študija prispevala k spremembi pristopov k zdravljenju, priznavanju heterogenosti stanja in pomembnosti ciljanja na kognitivne motnje. Identifikacija kognitivnega podtipa depresije poudarja nujnost izboljšanja kognicije za izboljšanje splošnega razpoloženja in delovanja pomembnega deleža bolnikov z depresijo. Avtorji študije poudarjajo pomen razvoja bolj ciljno usmerjenih zdravljenj, ki obravnavajo kognitivne pomanjkljivosti, povezane s to podvrsto.

Danes je znano, da ima depresija nekaj več kot ducat podtipov, vendar raziskovalci nenehno odkrivajo nove. Kljub temu so terapije pogosto enotne in neučinkovite. Vedenjska znanstvenica Laura Hack in njeni kolegi trdijo, da je nujno treba razviti natančnejše terapije za depresijo. Pravijo, da je za manjšino bolnikov, ki trpijo za depresijo, pomembno izboljšati kognicijo, da bi izboljšali splošno razpoloženje in delovanje.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja