Parada plesa: Zimska plesna šola. Ko so dnevi namenjeni samo plesanju!

Parada plesa: Zimska plesna šola (ZPŠ) je letos štartala prav na začetku februarja, in to od 3. do 6., tako kot vsako leto na prelomu šolskih počitnic, ki so se tudi letos delile na dva tedenska termina, le da so prvi na zimske počitnice odšli šolarji slovenskega zahoda, drugi teden pa bil rezerviran za učence vzhodne strani.

Mariborska jutra so bila v času ZPŠ kar hladna, tudi je padlo nekaj dežja, vendar pa končno posijalo toplo sonce; znotraj plesnih dvoran Karantene pa se dodobra pregrevalo. Snega in ledenih sveč že nekaj časa ni bilo videti v času ZPŠ.

Spomnimo se, da mesec februar po zapisih nosi slovensko ime svečan, ko je bil prepoznaven po mrazu in ledenih svečah, ki so nekoč visele s streh; sicer pa dobil mednarodno ime februar po rimskem prazniku ´febre´, kar v prevodu pomeni očiščenje. Očitno so se stari Rimljani v tem času z očiščenjem pripravljali na novo leto, ki se je zanje začelo s 1. marcem.

Minka Veselič Kološa

Minka Veselič Kološa, strokovna sodelavka za ples JSKD RS – Območne izpostave Maribor, je že sredi novembra razpošiljala informacije o načrtovanih plesnih delavnicah in njih pedagogih.

Prijavljenih je bilo okoli 55 plesalcev in iskalcev, ravno prav za velikosti plesnih dvoran Karantene, prispeli pa iz raznih (plesnih) krajev Slovenije. Minka Veselič Kološa je v program ZPŠ vključila nove pedagoge, ki poprej niso sodelovali, kot tudi tiste, ki so svoj čas že bili del teh zimskih plesnih dni, vendar v okvirih drugih programov. 

“Praktično je letos bila edina stalna strokovna soudeleženka ZPŠ, nepogrešljiva pedagoginja Saša Lončar, ki je vodila delavnico, namenjeno za vzgojiteljice in mentorje otroške plesne vzgoje.” … več na Parada plesa.

Foto: Saša Huzjak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja