Parada plesa: Anka Rener Kremžar. Enkrat bomo celjski Cirque du Soleil!

Parada plesa: Anka Rener Kremžar je vsestranska umetnica; pedagoginja, fotografinja, plesalka, gibalka in ustanoviteljica Kulturnega umetniškega društva Zgibanka v Celju.

Draga Anka, pozdrav in čestitke za vse uspehe tvojih varovank na minulih tekmovanjih in pokalih predvsem s stilom aerial flow. Nam najprej razložiš, za kakšno plesno tehniko gre?


Zdravo, Barbra, hvala za čestitke! Aerial flow je v osnovi jogijska tehnika, ki zaradi visenja v zraku razbremenjuje stisnjena vretenca in poravnava telo od glave do pet. Viseča mreža nam služi kot opora, medtem ko se postavljamo v različne forme. Kadar jo izvajamo s starejšimi, dajemo torej prednost raztezanju, krepitvi moči ter sproščanju telesa in duha. Pri mlajših smo jo preoblikovali v nekakšen ples v zraku, to je tudi razlog, da se vedno več otrok odloča zanjo. Ker so otroci lažji, so hitro sposobni izvajati precej težke akrobacije.

In zakaj je po tvojem mnenju predvsem med mladimi tako zanimiva?


Še posebej jim je zanimiva, ker spominja na igro na zunanjih otroških igralih. Pravzaprav zanjo ne potrebuješ osnov iz plesa. Če želiš tekmovati na plesnih tekmovanjih, za kar smo se odločili v plesnem centru Zgibanka, pa plesne izkušnje pridejo še kako prav. Sodniki na tovrstnih tekmovanjih ocenjujejo tehniko, izraznost, ritem itd.

Ti se z njo že dolgo ukvarjaš pod okriljem lastnega plesnega studia oziroma lahko napiševa kar blagovne znamke Zgibanka v Celju, kajne?


Prve svilene vreče smo v Kulturnem umetniškem društvu Abomo oziroma Zgibanki, ki deluje pod njegovim okriljem, kupili pred osmimi leti. Sprva sem mislila, da bo več povpraševanja pri odraslih, a se je, kot sem že povedala, izkazalo nasprotno… več na Parada plesa.

Foto: Osebni arhiv

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja