Parada plesa: Iz delcev April Veselko, Ane Cvelfar in Kaje Vajdetič. Dobrodošel laboratorij plesne ustvarjalnosti!

Parada plesa: Na odru Plesnega Teatra Ljubljana (PTL) so tri plesalke in ustvarjalke, Ana Cvelfar, Kaja Vajdetič, April Veselko, predstavnice mlade plesne generacije, 20. in 21. marca premierno uprizorile svoj plesni prvenec Iz delcev/From Particles v produkciji April Veselko in koprodukciji s PTL, Plesno izbo Maribor (PIM), z Zavodom Moja Kreacija, s Plesnim forumom Celje (PFC), Kolektivom ZIZ in z Lutkovnim gledališčem Maribor.


Ana Cvelfar, Kaja Vajdetič in April Veselko prihajajo iz dveh aktualnih plesnih središč Slovenije, Celja in Maribora. Pravzaprav je kar redkost, da Ljubljana ponudi svoje odre mladim in uspešnim ustvarjalcem iz drugih plesnih mest širom Slovenije, sicer se ti v slovenski plesni prestolnici, v Ljubljani, največkrat predstavljajo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki pokriva plesno vzgojo in ustvarjalnost po vsej državi.

Vse tri, Ana, Kaja in April, so že prepoznavne plesne sodobnice in ustvarjalke, ki so se že izkazale s svojimi avtorskimi deli. Celjanki Ana in Kaja sta plesno pot začeli v PFC pri svoji učiteljici prvih plesnih korakov, pozneje spodbudni mentorici njune ustvarjalnosti, Gordani Gogi Stefanovič Erjavec, kjer na novo poučujeta in pripravljata mladi plesni rod PFC.

Sta študentki Univerze v Ljubljani, kjer živita, tudi se plesno udejstvujeta v okviru Studia za svobodni ples in njihove plesne skupine Ursus Dancers, ki deluje pod vodstvom plesalke, koreografinje in pedagoginje Urše Rupnik.

April Veselko prihaja iz Maribora, svoj plesni uk je začela v Plesni izbi Maribor, kjer od leta 2016 tudi redno poučuje svoj plesni slog, kombinacijo tehnik sodobnega plesa in elementov akrobatike, uspešno se je predstavila z več avtorskimi projekti. Svoje plesno izobraževanje je zaključila 2016 na Dance´s Start Up-Leggere Strutture Art Factory v Bologni in 2018 pri MoDem PRO kompaniji Zappalá Danza v Catanii na Siciliji… več na Parada plesa.

Foto: Matic Ačko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja