Prejemnica nagrade Lydie Wisiakove za življenjsko delo Nena Vrhovec Stevens. Plesala sem v zlatih letih baleta!

Parada plesa: Pogovor z baletno pedagoginjo, primabalerino ljubljanskega baleta in letošnjo prejemnico nagrade Lydie Wisiakove za življenjsko delo Neno Vrhovec Stevens!

Draga Nena, en lep baletni pozdrav in seveda čestitke za prejeto nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo, ki ti jo je podelilo Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS). V kakšnem stanju telesa in duha te je pričakala ta nagrada?
Vračam prijeten pomladanski pozdrav. Zahvaljujem se tudi za čestitke, ki jih je bilo ob nominaciji in prejetju nagrade zelo veliko. Ob novici, da bom nagrajenka, sem bila zelo počaščena. Menim, da je lepo, ko umetnik prejme takšno nagrado, ko je še kreativen, aktiven. Osebno sem namreč še zelo aktivna, ne kot balerina, ampak kot baletna pedagoginja in koreografinja.

Ja, res pravijo, da ko dobiš nagrado ‘za življenjsko delo’, si za odpis. No, pri tebi ni tako?
Tudi jaz se s temi besedami pošalim. Menim, da sem med mlajšimi baletnimi plesalci, ki so prejeli to prestižno nagrado. Prav tako sem bila ena najmlajših prejemnic nagrade Prešernovega sklada leta 1990.

Baletna šola Stevens še vedno deluje ‘na polno’, kajne? S kakšnimi vzgibi si jo ustanovila z možem Andrewom leta 2000, če me spomin ne vara?


Baletna šola praznuje letos 23-letno delovanje. Mladi, ki si želijo plesati balet, bodo poiskali šolo, ki jim je blizu. V naši šoli veliko plešemo, nastopamo, kreiramo, in to je za najmlajše in nekoliko starejše nekaj najlepšega.

In seveda si ponosna na cel ‘trop’ učencev, ki so izšli iz nje. Kdo vse je pridobival znanje pri vas in kam vse so tvoji varovanci odplesali?


Naši varovanci mi bodo vedno v ponos, saj vsak posameznik in vsaka skupina, ki stopi na oder in z žarom v očeh zapleše, odpleše, to je nekaj najlepšega, kar lahko doživim. Veliko naših varovancev je uspelo opraviti sprejemne izpite na konservatoriju za balet tako v Ljubljani kot Mariboru. Vsi so študij tudi zaključili, nekateri nadaljevali pot študija v tujino, nekaterim se je uspelo prebite v gledališče in biti tudi v rednih predstavah ljubljanskega gledališča… več na Parada plesa.

Foto: Arhiv NV

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja