Parada plesa: Prihaja baletna poslastica. Mednarodni baletni gala koncert!

Parada plesa: Letošnji Mednarodni baletni gala koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma predstavlja simbiozo med mednarodno uveljavljenimi in iskanimi baletnimi zvezdami, v mednarodnem baletnem prostoru vzhajajočimi baletnimi zvezdami, slovenskimi baletnimi plesalci, ki delujejo v tujini, ter priznanimi slovenskimi in tujimi baletnimi plesalci iz domačih nacionalnih baletnih ansamblov.

Najbolj znana in hkrati tudi iskana imena mednarodne baletne scene so gotovo po rodu ruska balerina Anna Tsygankova in Gruzijec Giorgi Potskhishvili, baletna prvaka Nizozemskega nacionalnega baleta, ter po rodu Ukrajinka Iana Salenko in Moldavijec Dinu Tamazlacaru, baletna prvaka Nemškega državnega baleta v Berlinu. Iz znamenitega Baleta pariške opere prihajata solista Ines McIntosh in Thomas Docquir, resna kandidata za prejem prestižnega naslova ‘etoile’, kar pomeni ‘zvezda’ in je hkrati najvišji naziv, ki ga je v tem prestižnem baletnem ansamblu sploh mogoče prejeti.

Izmed imen slovenskih baletnih plesalcev, ki delujejo v tujini, izpostavljamo Antoneto Turk, članico Nacionalnega baleta iz Brna, ki bo zaplesala z madžarskim baletnim plesalcem Zoltánom Bencejem Kaszabom, ter Jana Trniniča, člana Estonskega nacionalnega baleta. Izmed baletnih zvezd, ki plešejo v slovenskih nacionalnih baletnih ansamblih, bodo nastopili solisti Nina Noč in Filip Jurič iz Baleta SNG Opera in balet Ljubljana ter Asami Nakashima in Yuya Omaki iz Baleta SNG Maribor.

Program večera bo tokrat pretežno klasičen, saj bo nanizal ljubiteljem baleta všečne atraktivne odlomke iz klasičnih baletov, program pa ponuja tudi nekaj neoklasičnih oziroma sodobnejših koreografij, ki navdušujejo s svojo izvirnostjo. Zvrstili se bodo veliki pas de deuxi iz baletov Labodje jezero – pas de deux Črnega laboda (Tsygankova-Potskhishvili), Don Kihot (Salenko-Tamazlacaru), Grand pas classique (McIntosh-Docquir), Gusar (McIntosh-Docquir), Romeo in Julija (Turk-Kaszab) pa Umirajoči labod (Salenko).… več na Parada plesa.

Foto: Arhiv DBUS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja