freepick

Preprosta a okusna, paradižnikova juha

Ta paradižnikova juha je sveža, sadno-kislega okusa, s pridihom sladkosti in začimb. Paradižniki, ki so osnova juhe, prispevajo kislost in sladkost, medtem ko začimbe, kot so bazilika, origano, timijan, rožmarin, česen in čebula, dodajo bogatost okusa.

Juha je preprosta in lahka, z osvežujočim okusom paradižnika, ki se lepo poveže s preostalimi sestavinami. S pravilnim ravnotežjem okusov je lahko paradižnikova juha zelo okusna in osvežujoča, še posebej kot predjed ali lahka večerja v toplejših mesecih.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 1 kg svežih paradižnikov,
  • 1 čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 2 korenčka,
  • 2 stebla zelena,
  • 1 žlica oljčnega olja,
  • 1 liter zelenjavne ali piščančje jušne osnove,
  • 1 žlica sladkorja,
  • 1 žlička soli,
  • 1/2 žličke sveže mletega črnega popra,
  • 1/2 žličke posušene bazilike.
  • 1/2 žličke posušenega origana,
  • 1/4 žličke posušenega timijana,
  • 1/4 žličke posušenega rožmarina,
  • 1/4 žličke posušenega česna v prahu,
  • 1/4 žličke posušenega čebulnega prahu.

Navodila za pripravo:

  1. Paradižnike operite in prerežite na polovico. Čebulo in česen olupite ter nasekljajte na drobno. Korenček in zeleno olupite ter narežite na majhne kocke.
  2. V večjem loncu segrejte oljčno olje na srednji temperaturi. Dodajte nasekljano čebulo, česen, korenček in zeleno ter pražite približno 5 minut, dokler zelenjava ne postane mehka.
  3. Dodajte paradižnike in pražite še 2 minuti, nato pa dodajte zelenjavno ali piščančjo jušno osnovo. Zmanjšajte temperaturo na nizko in pustite, da juha vre približno 15 minut, da se okus dobro premeša.
  4. Juho odstranite s štedilnika in jo pustite, da se nekoliko ohladi. Nato jo pretlačite s paličnim mešalnikom ali zmeljite v mešalniku do gladkega.
  5. Pretlačeni juhi dodajte sladkor, sol, črni poper, baziliko, origano, timijan, rožmarin, česen v prahu in čebulni prah. Dobro premešajte.
  6. Vrnite juho na štedilnik in jo segrejte na srednji temperaturi, da zavre. Nato znižajte temperaturo na nizko in kuhajte še približno 10 minut, da se okus dobro premeša.
  7. Postrezite vroče in takoj!

Dober tek!

Foto: Freepick

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja