Preprosta pita z limonino kremo, okusno razkošna
Če imate radi limonine sladice, vam bo ta pita z limonino kremo zagotovo všeč. Preprosta, sladka in zahvaljujoč obilici svežega limoninega soka, nekoliko trpka, je ta pita popolno sredstvo za čiščenje brbončic po kosilu ali večerji.
Za pripravo pite boste potrebovali zgolj 25 minut časa, za hlajenje same sladice pa okoli 5 ur. Iz navedenih količin sestavin boste dobili šest koščkov.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Testo:
• 113 g nesoljenega masla pri sobni temperaturi,
• 100 g granuliranega sladkorja,
• ½ čajne žličke vanilijevega ekstrakta,
• 1 velik rumenjak,
• 190 g bele polnozrnate moke,
• ½ čajne žličke soli.
Nadev:
• 3 velika jajca,
• 3 veliki rumenjaki,
• 100 g granuliranega sladkorja.
• 3 žlice limonine lupinice v 180 ml limoninega soka (iz 4 limon),
• 113 g nesoljenega masla, narezanega na kocke,
• 1 žlica slaščičarskega sladkorja.
Navodila za pripravo:
Za pripravo testa:
Pečico segrejte na 175°C.
Stepite 113 g masla, 100 g granuliranega sladkorja in 1 žličko vanilijevega ekstrakta. Stepajte dokler ne postane rahlo in puhasto, približno 2 minuti.
Dodajte 1 rumenjak in stepajte pri nizki hitrosti, dokler se ne združi, približno 10 sekund.
Dodajte 140 g moke v 1/4 žličke soli ter stepajte dokler zmes ne spominja na droben pesek, približno 2 minuti.
Zmes potisnemo na dno in navzgor ob straneh 23 cm globokega pekača za pite. Dajte v zamrzovalnik za približno 20 minut.
Z vilicami naredite luknje po testu za pito, da preprečite nastanek zračnih mehurčkov. Pecite do zlate barve, 20 do 22 minut. Pustite, da se popolnoma ohladi, približno 45 minut.
Medtem pripravite limonino kremo za nadev:
V veliki ponvi na zmernem ognju penasto stepite 3 jajca, 2 rumenjaka, 200g sladkorja, lupinico ene limone, sok ene limone in 113g masla.
Kuhajte, nenehno mešajte z gumijasto lopatico, dokler se mešanica ne zgosti in termometer s takojšnjim odčitavanjem zabeleži 71°C, približno 8 minut. (Mešanica se mora oprijeti lesene žlice.)
Limonino kremo skozi cedilo s fino mrežo vlijte v prej pripravljeno testo; razporedite v enakomerni plasti. Hladite, dokler se ne strdi, vsaj 4 ure ali do 12 ur.
Pred serviranjem potresite s sladkorjem v prahu.
Dober tek!
Dejstva o hranilni vrednosti(na porcijo)
295 Kalorije 19g maščoba 30 g Ogljikovi hidrati 5g Beljakovine
Foto: Pexels