Fižolov golaž, okusno in vroče
Golaž s stročjim fižolom je okusna jed značilna za srednjo in vzhodno Evropo. Tukaj je čudovit recept za pripravo golaža s stročjim fižolom. Za pripravo jedi boste potrebovali okoli uro in pol. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri obroke.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 500 g govejega mesa (npr. pleče ali stegna)
- 2 veliki čebuli
- 2 rdeči papriki
- 2 žlici mlete paprike
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 2 žlici olja
- 2 stroka česna
- 500 g stročjega fižola
- 750 ml goveje jušne osnove
- sol in poper po okusu
Navodila za pripravo:
- Meso narežite na manjše kose. Olje segrejte v veliki posodi na srednji temperaturi in dodajte meso. Meso pecite, dokler ni lepo zapečeno na vseh straneh.
- Dodajte nasekljano čebulo in česen ter jih prepražite, dokler čebula ni steklena.
- Nato dodajte narezano rdečo papriko in mleto papriko ter vse skupaj pražite še nekaj minut.
- Dodajte paradižnikov koncentrat, sol in poper po okusu ter premešajte.
- Zalijte z govejo juho in pustite, da se golaž kuha na nizki temperaturi približno eno uro, dokler meso ni mehko.
- Medtem ko se golaž kuha, očistite in narežite stročji fižol na manjše kose. Stročji fižol dodajte v posodo in kuhajte še 15-20 minut, dokler fižol ni mehak.
- Na koncu preverite okus in po potrebi dodajte še sol ali poper. Postrezite toplo.
Dober tek!
Foto: Eat Smarter
Ne spreglejte…
Fižol – od semena do mize
Fižol je rastlina iz družine stročnic, ki se goji predvsem zaradi svojih užitnih strokov. Obstaja več vrsta fižola, med najpogostejšimi vrstami je navadni fižol (Phaseolus vulgaris), ki ga najdemo v večini evropskih kuhinj, in fižol Vigna unguiculata, ki ga najdemo predvsem v afriški in azijski kuhinji.
Če želite fižol imeti tudi na vrtu, najprej izberite gredico. Potrebuje sončno mesto in dobro odvodna tla. Pripravite tla tako, da jih zrahljate in odstranite morebitne ostanke rastlin ali plevela… več na Portal24