Čokoladno čokoladna torta, brez glutena
Tokrat bomo pripravili čokoladno torto prelito s čokoladnim ganaschem, zato je to čokolado čokoladna torta. Najboljši del te torte je, da ne potrebuje nobene moke in je torej brez glutena! To je preprosto popolna torta. Vso strukturo, ki jo torta potrebuje ji da kakav v prahu in jajca.
Kaj je ganache in kako ga pripravim?
Ganache je mešanica čokolade, stopljene v smetano. Če želite to narediti ganasche, čokolado narežite na enakomerne kose in jo položite v toplotno odporno skledo. Na zmernem ognju segrejte smetano, da skoraj zavre, nato pa jo prelijte čez narezano čokolado. Pustite stati minuto, nato smetano in čokolado zmešajte do homogenosti.
Sestavine, ki jih potrebujete:
- 225 g masla
- 300 g temne čokolade
- 1 žlica kave v prahu
- 6 velikih jajc
- 100 g rjavega sladkorja
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vanilijeve paste
- 30 g kakava v prahu
- jagode ali maline za postrežbo (neobvezno)
Za ganasche:
- 230g temne čokolade
- 180ml sladke smetane
- 30g masla
Postopek priprave:
Pečico segrejte na 160C (ventilatorsko). Model za torte s premerom 23cm namažite z maslom in/ali obložite s peki papirjem.
Stopite maslo in čokolado v srednje visoki skledi, odporni na vročino ali nad rahlo vrelo vodo. Kavni prah zmešajte z 2 žlicama vroče vode, dokler se ne raztopi. Kavo vmešamjte v čokolado in odstavite da se malo ohladi.
Beljake v veliki skledi z električno metlico stepajte 2 minuti, dokler ne nastanejo sneg. V drugi veliki skledi 5-8 minut stepajte oba sladkorja, vanilijo in rumenjake ali dokler ne postanejo bledi in puhasti. Kakav v prahu presejte v rumenjakovo mešanico in nežno premešajte, da se poveže.
Ohlajeno čokolado vmešajte v rumenjakovo zmes, nato pa beljake nežno vmešajte v gladek sneg. Prenesite v pekač in pecite 1 uro-1 uro 20 minut ali dokler nabodalo, vstavljeno v sredino torte, ne pride ven čisto.
Medtem, ko se torta ohlaja pripravite ganasche in ga prelijte po ohlajeni torti.
Pustite, da se ohladi in strdi in postrezite s svežimi jagodami ali malinami… dober tek!
vir Foto: Pexels (fotografija je simbolična)