Seznam Top10 superživil po izboru nutricionistov


Nutricionisti so objavili seznam Top10 superživil za leto 2023 in kimchi je bil, tako kot druga fermentirana živila, uvrščen na prvo mesto na letni lestvici Top10 Superfoods revije Pollock Communications in Today’s Dietitian.

Kimchi je tradicionalna korejska jed iz fermentiranega zelja in paste gochugaru, nutricionisti pa so jo v novi študiji uvrstili med 10 najboljših superživil za leto 2023.

Letna raziskava What’s Trending in Nutrition je, da bi ugotovila, katera živila, bogata s hranili, bodo potrošniki cenili leta 2023 anketirala 757 registriranih dietetikov in nutricionistov.

Na prvem mestu so kimchi, jogurt, čaj kombuča in vložena zelenjava. Sledijo semena, borovnice, avokado, oreščki, listnata zelenjava, klorela in spirulina, zeleni čaj, kosmiči in rastlinska mleka.

Prvič po 11 letih, odkar poteka raziskava, vseh 10 živil sodi v rastlinsko prehrano.

Dietetiki menijo, da bodo potrošniki v letu 2023 zaradi naraščajočih življenjskih stroškov dajali prednost zdravju in iskali funkcionalna živila. Iskali bodo torej živila, ki krepijo imuniteto in zdravje prebave. Fermentirana živila so zato prevzela prvo mesto.

Kimchi je v zadnjih letih med potrošniki, ki se zavedajo zdravja postal zelo priljubljen. In sicer zaradi svojih probiotičnih, antioksidativnih, antimutagenih in antikancerogenih lastnosti ter drugih koristi za zdravje. Prejšnje raziskave so pokazale, da bi lahko kimchi skupaj z drugimi fermentiranimi živili pomagal zmanjšati izpadanje las. Prav tako naj bi pomagač preprečiti tesnobo pri mladih.

Ne spreglejte…

Izogibanje tem živilom lahko pomaga zmanjšati simptome tesnobe

Vse več ljudi poroča, da trpijo za neko obliko tesnobe, zato je jasno, da mora takšno stanje sprožiti več dražljajev. Nekatere med njimi so hrana in pijača, ki ju uživamo vsakodnevno, a se ne zavedamo, da nam lahko povzročata tovrstne težave.

Kofein

Kofein najdemo v kavi, čaju, čokoladi in energijskih pijačah. Čeprav vam majhna količina kofeina lahko pomaga ostati budni in izboljša vaše razpoloženje, lahko velika količina kofeina povzroči občutek tesnobe in živčnosti… več tukaj.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja