Priljubljene pijače imajo stranske učinke, vključno s povečanimi modi

Priljubljene gazirane pijače lahko povečale velikost moških mod. The Sun poroča, da so kitajski raziskovalci ugotovili, da razvade, kot sta Coca-Cola in Pepsi, dvignejo raven testosterona. Povečajo namreč velikost genitalij pri mišjih samcih. Zdi se, da je delovanje v nasprotju s prejšnjimi raziskavami, ki kažejo, da lahko gazirane pijače negativno vplivajo na raven testosterona.

Vendar so strokovnjaki poudarili, da lahko pitje velikih količin gaziranih pijač poveča tveganje za več dolgotrajnih stanj. Povzročijo lahko debelost, sladkorno bolezen in raka. Pitje teh pijač bi lahko negativno vplivale tudi na plodnost žensk. Prejšnja študija je pokazala, da pijača skrči jajčnike mišjih samic.

Zadnja raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v reviji Acta Endocrinol, je na več kot 100 miših v 15 dneh testirala učinke gaziranih pijač. Masa testisov miši je bila bistveno večja v skupinah miši, ki so vsak dan pile gazirane pijače, kot pri tistih, ki so pile vodo ali druge negazirane trkočine. Te miši so imele tudi višje ravni testosterona, moškega hormona.

Avtorji študije so zapisali, da nam ti rezultati kažejo, da lahko prekomerno uživanje gaziranih pijač spodbudi povečano rast testisov. Vendar je potrebnih več ločenih raziskav, da bi našli natančno razlago, zakaj do tega pride.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja