Slastna, španska piščančja paella v manj kot eni uri

Pripravite slastno piščančjo paello in to v manj kot eni uri. Paella je španska jed iz regije Valencia, ime je dobila po posodi za kuhanje: okrogla, plitka ponev iz ogljikovega jekla, ki se hitro in enakomerno segreje. Dobra ponev za paello pomaga razviti socarrat ali hrustljavo plast riževe skorje na dnu, ki je najbolj cenjen del jedi. Zadostovala bo tudi navadna večja ponev, če nimate ponve za paello. Poiščite kratkozrnati riž, riž za paello. Riž za rižoto, kot je Arborio, v tem receptu namreč ne bo deloval, saj riž paella ni mišljen, da bi bil kremast. Iz navedenih količin sestavin boste dobili osem porcij.

Prehranski profil:

  • Brez mlečnih izdelkov
  • Diabetesu primerno
  • Brez jajc
  • Brez glutena
  • Zdravo za srce
  • Visoka vsebnost beljakovin
  • Brez oreščkov
  • Brez soje

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • čajna žlička naribane limonine lupinice
  • 2 žlici svežega limoninega soka
  • ½ čajne žličke žafranove niti, zdrobljene
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 8 piščančjih stegen s kožo in kostmi
  • 1 čajna žlička črnega popra
  • 1 ½ čajne žličke soli
  • 300g sesekljane čebule
  • 1 ½ žlice sesekljanega svežega timijana
  • 5 strokov česna, mletega
  • 350g riža za paello
  • 1 dcl suhega belega vina
  • 1 liter piščančje jušne osnove
  • 400 g zamrznjenega zelenega graha
  • 1 rdeča paprika, narezana na koščke
  • 3 žlice sesekljanega svežega ploščatega peteršilja
  • Limonine rezine

Postopek priprave

V majhni skledi zmešajte limonino lupinico, sok limone in žafran.

V ponvi za paello ali ponvi s pokrovom segrejte olje na srednje visoki temperaturi. Piščanca potresite s črnim poprom in 3/4 čajne žličke soli.

Dajte 4 piščančja stegna v ponev, pecite s kožo navzdol do zlato rjave barve približno 6 minut. Obrnite piščanca; pecite, dokler ne porjavi, približno 3 minute. Prenesite piščanca na krožnik; ponovite s preostalimi 4 piščančjimi bedri.

V ponev dajte čebulo, timijan in česen v ponev. Ob pogostem mešanju pražite 4 minute.

Dodajte riž; pražite ob pogostem mešanju 2 minuti. Dodajte vino; kuhajte, dokler ga ni približno za polovico manj, približno 2 minuti. Vmešajte mešanico limoninega soka, osnovo in preostale 3/4 čajne žličke soli. Piščanca s kožo navzgor ugnezdite v riž. Pokrijte in zmanjšajte plin na srednje. Dušite, dokler riž ni al dente, približno 18 minut. Odkrijte posodo.

Dodajte grah in koščke rdeče paprike. Povečajte toploto na srednje visoko; kuhajte, dokler se riž na dnu in na robovih ponve ne zapeče, približno 5 minut. Odstranite z ognja. Potresite s peteršiljem in postrezite z rezinami limone.

Dober tek!

Dejstva o hranilni vrednosti

Velikost porcije:

1 piščančje stegno in približno 150g riževe mešanice

Na porcijo:

459 kalorij; beljakovine 40 g; ogljikovi hidrati 38g; prehranske vlaknine 4 g; sladkorji 4 g; maščobe 18 g; nasičene maščobe 4 g; natrij 569 mg.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja