Preprosta fritata s šparglji, porom in rikoto
Preprosta spomladansko zelenjavna fritata se odlično ujame s skledo solato iz rukole in kosom hrustljavega kruha. Jed je hitro pripravljena zato je kot nalašč za dneve, ki jih raje kot za štedilnikom preživimo na soncu.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 8 velikih jajc
- 100 gramov kisle smetane
- Pol čajne žličke soli
- Četrt čajne žličke popra
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 600g na tanko narezanega in dobro očiščenega ter osušenega pora
- 400g špargljev
- 50g skute
- Dve žlici pesta
- Pest svežih listov bazilike
Postopek priprave:
Segrejte žar v pečici.
V srednji skledi stepite jajca, kislo smetano, sol in poper. V veliki litoželezni ponvi na srednje močnem ognju segrejte olje. Dodajte por in šparglje ter med pogostim mešanjem pražite do mehkega 5 do 6 minut.
Jajčno mešanico prelijte čez zelenjavo in kuhajte, dvignite robove, da lahko nekuhano jajce steče pod pečeno, dokler se skoraj ne strdi, približno 2 minuti. Na vrh porazdelite skuto in pesto ter ponev postavite v pod žar, dokler jajca rahlo ne porjavijo, 1 1/2 do 2 minuti.
Preden servirate naj 3 minute počiva.
Dober tek!
Hranljiva vrednost porcije: 369 kalorij; beljakovine 18 g; ogljikovi hidrati 14 g; prehranske vlaknine 3 g; sladkorji 5 g; maščobe 27 g; nasičene maščobe 9 g; mono maščoba 11 g; poli maščobe 4 g; holesterol 389 mg; vitamin; vitamin b2 riboflavin 1 mg; vitamin b12 1 mcg; vitamin c 12 mg; vitamin d iu 83 ie; vitamin e ie 6 ie; folat 127 mg; vitamin k 83 mg; natrij 549 mg; železo 5 mg; magnezij 47 mg; kalij 424 mg; cink 2 mg; omega 6 maščobne kisline 3 g; niacinski ekvivalenti 1 mg.
vir Foto: Pexels