Sladkor je nezdrav, a umetna sladila so lahko še hujša

Ko se ljudje odločijo, da bodo iz prehrane črtali sladkor, se jih večina zateče k umetnim sladilom. Ta se že desetletja oglašujejo kot bolj zdrava možnost. Nekateri strokovnjaki pravijo, da so takšne alternative lahko še bolj nevarne kot sladkor in za telo povzročijo več škode kot koristi. Podobno opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je na svoji spletni strani nedavno objavila, da razni umetni nadomestki sladkorja niso nujno zdravi. Julija letos je WHO potrdila, da lahko umetna sladila, prisotna v številnih priljubljenih živilih, povzročijo celo raka.

Izjava nutricionistov in raziskav poudarja potencialne negativne učinke umetnih sladil na zdravje. Ključni argumenti proti uporabi umetnih sladil vključujejo:

Vpliv na uravnavanje krvnega sladkorja in insulina

Umetna sladila lahko vplivajo na presnovne procese v telesu in povzročijo inzulinski odziv, kar lahko prispeva k inzulinski rezistenci in sladkorni bolezni tipa 2.

Vnos več kalorij

Umetna sladila lahko spodbujajo željo po močnem sladkem okusu. To lahko vodi v večje zaužitje sladkarij, kar končno ovira prizadevanja za bolj zdravo prehrano.

Pridobivanje teže

Nasprotno pričakovanjem lahko umetna sladila v nekaterih primerih vodijo do povečanja telesne mase. Spremenijo dojemanje sladkega okusa in s tem povzročijo večjo željo po sladki hrani.

Reakcija mikrobioma črevesa

Umetna sladila lahko negativno vplivajo na črevesno mikrobioto, kar lahko prizadene prebavo, imunski sistem in duševno zdravje. V teh primerih je priporočljivo uživanje naravno sladke hrane, kot so sadje, med in javorjev sirup.

Nevrološke težave

Intenzivna sladkost umetnih sladil lahko zmanjša občutljivost nagrajevanja v možganih. To lahko zmanjša užitek pri uživanju sladkarij.

Nutricionisti priporočajo, da se namesto umetnih sladil raje odločite za naravne alternative. Primerne so naravne vode z vitamini, energijske pijače z dodanimi vitamini, izvlečkom ginsenga ali zelenega čaja. Uživajte naravno sladko hrano, kot so sadje, med in javorjev sirup. Ključna je uravnotežena prehrana, ki vključuje celovite in hranljive sestavine. Vsekakor je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano, če imate kakršna koli vprašanja ali skrbi glede svoje prehrane.

vir Foto: Pexels Princesa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja