Sladkorna bolezen, ščitnica ali kap … kaj obraz pove o vašem zdravju?

Strokovnjaki pojasnjujejo, kaj vse lahko naš obraz razkrije o našem zdravju. Med drugim nakazuje tudi določene zdravstvene težave.

Izpuščaj na obrazu

Večina izpuščajev ni resnih in izginejo sami. Eden resnih je tisti, ki prekriva obe lici v obliki metulja. To je lupus, kronična avtoimunska bolezen, ki povzroči, da vaš imunski sistem napade lastna tkiva in organe. Lahko imate tudi povišano telesno temperaturo, boleče in otrdele sklepe ter prste, ki pomodrijo na mrazu. Obiščite svojega zdravnika, če ima vaš obraz nepojasnjen izpuščaj. Zlasti, če ga spremljajo drugi sumljivi simptomi.

Rumena koža in beločnice oči

Po zaužitju določene hrane se lahko pojavi rumena koža na obrazu. Če rumen obraz spremlja tudi rumena beločnica, je to največkrat znak zlatenice.

Zlatenica je pogosta in večinoma neškodljiva pri dojenčkih, rojenih pred 38. tednom. Njihova jetra še niso dovolj zrela, da bi delovala, kot bi morala.

Pri odraslih lahko zlatenica pomeni resnejše zdravstvene težave, kot so virusne okužbe (hepatitis, mononukleoza), težave z jetri, žolčnikom ali trebušno slinavko in tudi prekomerno uživanje alkohola.

Suha, luskasta koža obraza

Čeprav je suha koža obraza običajno jasen znak dehidracije, lahko tak obraz razkriva tudi veliko resnejše zdravstvene težave. Lahko kaže na premajhno delovanje ščitnice, psoriazo ali sladkorno bolezen. Drugi simptomi, ki lahko kažejo na iste težave, so povečana žeja, pogosto uriniranje, zamegljen vid in stalen občutek mraza ali utrujenosti.

Povečana gostota dlak na obrazu

Poraščenost je odvisna od genov, pogosto je tudi posledica staranja. Zdravniki opozarjajo, da je obraz z več dlakami, pri mlajših ženskah, lahko znak sindroma policističnih jajčnikov, stanja, ki lahko oteži zanositev.

Rumene pike na vekah

Rumene pike na vekah, tako imenovane ksantelazme, so benigne kožne tvorbe. Nastanejo kot posledica lokalnega odlaganja lipoproteinov in lahko razkrivajo povečano tveganje za nastanek bolezni srca. Nedavna študija je pokazala, da imajo ljudje, ki imajo te rumene izrastke na veki, pogosto tudi povišano raven holesterola, kar je nevarno za zdravje srca.

Temni krogi

Prostor pod očmi se lahko napolni s tekočino, zaradi česar je obraz videti zabuhel. Vroče in vlažno vreme lahko povzroči, da vaše telo zadrži več vode. Razlog je lahko tudi pomanjkanje spanja, preveč slane hrane, motnje ščitnice ali nekatere hormonske spremembe. Podočnjaki se s staranjem pojavljajo pogosteje, ker mišice, ki podpirajo veke, oslabijo. Če so tudi vaše oči rdeče in srbeče, je to lahko okužba ali alergijska reakcija.

Asimetrija obraza

Asimetrija obraza je lahko eden prvih simptomov možganske kapi. Zdravniki ugotavljajo, da se poleg asimetrije lahko pojavijo tudi težave z govorom in otrplost ene strani obraza.

VIR

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja