Zakaj je mandljeva moka dobra in zdrava izbira?

Če iščete moko z malo ogljikovimi hidrati in bogato s hranili, je mandljeva moka odlična izbira! 

Če sledite paleo dieti ali želite peči brez žitaric, potem je mandljeva moka v vaši kuhinji nujna.

Zdravstvene koristi mandljev

Mandljeva moka je še posebej bogata z vitaminom E, ki tako kot vitamin C deluje kot močan antioksidant. Slednji ščiti telesne celice pred poškodbami, ki jih povzroča prekomerna količina prostih radikalov.

Nekatere študije povezujejo večji vnos tega vitamina z manjšo možnostjo razvoja Alzheimerjeve bolezni, bolezni srca in raka.

Več kot 65 odstotkov maščobe v mandljevi moki je nenasičenih. To je odlično za vzdrževanje zdrave ravni holesterola in dobro splošno zdravje srca. Poleg tega znanstveniki verjamejo, da lahko uživanje mandljev zmanjša tveganje za bolezni srca z ohranjanjem zdravja krvnih žil.

Ne glede na to, ali uživate cele mandlje ali mandljevo moko, znatno poveča raven antioksidantov v krvi, izboljša pretok krvi in ​​zniža krvni tlak. Vsi ti označevalci zdravja so bistveni za zdravo srce in lahko zmanjšajo verjetnost bolezni srca.

Nekatere raziskave kažejo, da lahko uživanje mandljev zmanjša tveganje za raka debelega črevesa, visoko vsebnost zdravih maščob v mandljih pa povezujejo z lastnostmi proti raku.

Raziskava, objavljena v Journal of Nutrition, je pokazala, da pri zdravih ljudeh mandlji zmanjšajo postprandialno glikemijo (raven glukoze v krvi po obroku), prisotnost inzulina v krvi in ​​oksidativno škodo. Po zaužitju mandljev se v krvi povečajo tudi ravni antioksidantov.

Mandlji so na splošno znani kot del diete za diabetike z nizkim glikemičnim indeksom, ki lahko pomaga zmanjšati sladkorno bolezen in tveganje za koronarno srčno bolezen.

Zaradi kombinacije zdravih maščob, makrohranil in mikrohranil je mandljeva moka odličen vir energije. Mandljeva moka namreč vsebuje riboflavin, mangan in baker. Riboflavin (vitamin B2) v mandljih igra bistveno vlogo pri proizvodnji energije, nastajanju rdečih krvnih celic, delovanju celic, rasti in razvoju.

Brez glutena

Pri ljudeh, ki ne prenašajo glutena, lahko uživanje glutena povzroči poškodbe črevesne sluznice in lahko povzroči simptome, kot so napenjanje, driska, izguba teže, kožni izpuščaji in utrujenost.

Na srečo mandljeva moka ne vsebuje pšenice ali glutena, zato je odlična alternativa za tiste, ki ne prenašajo pšenice ali glutena.

Brezglutenske beljakovinske moke so odlična rešitev za vse ljudi, ki pazijo na prehrano. Odlična izbira je tudi za tiste, ki iz objektivnih razlogov ne morejo uživati ​​glutena. In sicer ne glede na to ali gre za celiakijo ali intoleranco na gluten/pšenico.

Beljakovine v moki zagotavljajo potrebno energijo, vlaknine uravnavajo prebavo, nenasičene maščobe pa prispevajo k občutku sitosti in ohranjajo kakovostno raven energije brez občutka utrujenosti in izčrpanosti.

Beljakovinske moke praviloma dajejo izdelke z relativno nižjim deležem ogljikovih hidratov, večjim deležem beljakovin in zdravih maščob, kar s hranjenjem ”dobrih” bakterij v črevesju zagotavlja dolgotrajno stalno sitost. Pomagajo tudi pri uravnavanju ravni glukoze v krvi s počasnim sproščanjem sladkorja in zagotavljajo stalen vir energije.

Kako narediti mandljevo moko?

Mandljevo moko je enostavno narediti. 

Mandlje morate prvo blanširati, to storite tako, da neolupljene mandlje date v posodo in jih prelijete z vrelo vodo. Pustite pet minut. Vzemite mandlje iz vode, jih pustite, da se popolnoma posušijo in postopoma jih dajajte v kuhinjski robot in miksajte največ 7 sekund, da ne dobite masla. 

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja