Sočni steak z rožmarinom in česnom

Ključ do teg, da bo vaš steak sočen je, da pustite, da se meso, preden ga date v ponev, segreje na sobno temperaturo. Mesu boste tako zagotovili enakomerno peko. Rožmarin in česen dajeta mesu neustavljiv zeliščni pridih. Za najboljše rezultate pustite zrezek, preden ga postrežete počivati. Za pripravo jedi boste potrebovali slabo uro. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri porcije.

Prehranski profil:

  • brez jajc,
  • brez glutena,
  • z visoko vrednostjo beljakovin
  • z nizko kalorično vrednostjo
  • z visoko vrednostjo ogljikovih hidratov,
  • brez oreščkov,
  • brez soje.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 450g steak
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
  • ¾ čajne žličke soli, razdeljeno
  • ½ čajne žličke mletega popra, razdeljenega
  • 4 srednji stroki česna, sesekljani
  • 2 srednje velika šalotka, narezana po dolžini
  • 1 ½ žlice masla
  • 1 vejica svežega rožmarina in več za okras

Navodila za pripravo

Steak na sobni temperaturi pustite stati 30 minut. Posušite s papirnatimi brisačami. Premažite z oljem in potresite s 1/2 čajne žličke soli in 1/4 čajne žličke popra.

Na srednje močnem ognju segrejte veliko ponev iz litega železa. Dodajte zrezek in pecite 1 minuto. Dodajte česen, šalotko, maslo in rožmarin. Pecite, rahlo nagnite ponev, da se na eni strani združita maslo in sok, 1 minuto. Premažite zrezek z masleno mešanico. Zrezek obrnite in pecite, občasno polijte, dokler termometer s takojšnjim odčitavanjem ne zabeleži 125 stopinj F (51 C) za srednje pečeno, še 2 minuti. Zrezek preložite na čisto desko za rezanje in nanj potresite šalotko, česen in rožmarin. Ohlapno pokrijte s folijo in pustite stati 10 minut.

Zavrzite vejico rožmarina. Zrezek narežite na tanke rezine in ga preložite na servirni krožnik. Z žlico poberite sok iz ponve in deske za rezanje zrezka ter polijte po zrezku. Začinite s preostalo 1/4 čajne žličke soli in popra ter po želji okrasite z več rožmarina.

Hranilna vrednost (na porcijo)

216Kalorije
12gmaščoba
3gOgljikovi hidrati
23gBeljakovine

Vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor