Sončenje in solariji so “out”, kakšne so bolj zdrave alternative zagoreli koži?

Sončni dnevi nas vabijo na prosto, da uživamo v toplih žarkih in si naberemo energijo. Toda naj vas toplo ozračje ne zavede, saj je sončenje lahko zelo nevarno, sploh če ne uporabljamo primerne zaščite. Nacionalni inštitut za javno zdravje zato opozarja, naj se ob želji po zagoreli polti ne nastavljamo soncu ali solariju, ampak poiščemo druge alternative, ki niso tako škodljive.

Medtem, ko uživanje na soncu prinaša dobro razpoloženje in nas napolni z vitaminom D, prekomerno izpostavljanje UV žarkom lahko povzroči resne zdravstvene težave. UV sevanje namreč poškoduje kožne celice, kar lahko vodi do opeklin, prezgodnjega staranja kože in celo kožnega raka. Melanom, najnevarnejša oblika kožnega raka, je tesno povezan z izpostavljanjem soncu in uporabi solarijev. Zato je ključnega pomena, da se soncu izpostavljamo odgovorno​, opozarjajo na NIJZ.

Solarij: prijatelj ali sovražnik?

Čeprav se zdi uporaba solarija hitra rešitev za zagorelo polt, je tveganje ob uporabi izjemno visoko. Solariji namreč oddajajo koncentrirane UV žarke, ki lahko povzročijo še večjo škodo kot naravno sončno sevanje. Študije kažejo, da redna uporaba solarija poveča tveganje za razvoj melanoma za 75 %. Poleg tega lahko pospešijo staranje kože in povzročijo trajne poškodbe​​.

Kako se zaščititi pred soncem?

Uporaba kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (t.i. SPF) je nujna. NIJZ priporoča, da izberemo kremo s faktorjem 30 ali več in jo primerne količine nanesemo na vse izpostavljene dele kože. Krema za sončenje je učinkovita le, če jo nanesemo 30 minut pred odhodom na sonce in jo ponovno nanesemo vsaki dve uri, še posebej po plavanju ali potenju.

Poleg kreme za sončenje, se lahko zaščitimo tudi s primernimi oblačili. Izberite lahka oblačila, ki bodo preprečila prodor UV žarkov in ter pokrivalo ali klobuk, ki bo zaščitil vaš obraz, ušesa in vrat. Sončna očala, ki so med drugim tudi super modni dodatek, pa bodo poskrbela za vaše oči.

Samoporjavitvene kreme kot dobra alternativa solariju in sončenju

Če želite zagorelo polt brez tveganj, ki jih prinaša solarij, razmislite o uporabi samoporjavitvenih krem ali losjonov. Te izdelke je enostavno nanesti, nudijo takojšnje rezultate in so popolnoma varni za vašo kožo. Na trgu je veliko kakovostnih izdelkov, ki zagotavljajo naraven videz brez izpostavljanja škodljivim UV žarkom​.

Vsekakor pa ne pozabite na redne preglede kože za morebitne spremembe. Bodite pozorni na nove lise, spremembe v obstoječih znamenjih ali rane, ki se ne zacelijo. Če opazite kaj nenavadnega, se čim prej posvetujte z dermatologom.

Ne pozabite, zaščita pred soncem ni le kozmetična skrb, temveč pomemben korak k ohranjanju zdravja. Poskrbite zase, zaščitite svojo kožo in uživajte v sončnih dneh brez skrbi. Vaša koža vam bo hvaležna.

Princesa.si; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja