Štirje edini in pravi razlogi, zakaj ne shujšate

Menite, da delate vse pravilno, pa ne hujšate? Kdor ima težave s kilogrami, ve, kako težko je izgubiti kakšen kilogram. Vsaj na dolgi rok. Poleg tega nekatere stroge diete včasih niti ne pridejo v poštev, saj se jih je ob družabnem življenju in vsakodnevnih obveznostih zelo težko držati.

Če ste eden izmed tistih, ki delajo vse in ne shujšajo, je morda ključ prav v teh stvareh, ki jih pišemo v nadaljevanju. Strokovnjaki razkrivajo, da obstaja veliko preprostih novih navad, ki jih lahko že zdaj vključite v svoj življenjski slog in vam pomagajo pri kurjenju kalorij.

Procesni cilji se nanašajo na stvari, ki jih počnete, da izgubite težo. Več majhnih ”zmaga” je lahko motivacija na poti do doseganja splošnih ciljev izida. Lažje je priti do končnega rezultata, ki ga želite videti na lestvici.

Zakaj ne shujšate, tudi če poskusite:

Jeste prigrizke, ki niso zdravi

Za prigrizke se odločite za zelenjavni čips, sveže sadje ali preste in se izogibajte nezdravim piškotom, čipsu ali sladkarijam. Toda na žalost boste zaradi teh možnosti kmalu po zaužitju občutili lakoto in si želeli več. Da bi se temu izognili, strokovnjaki svetujejo, da med malico vsekakor vključite živila, bogata z beljakovinami in vlakninami. Beljakovine in vlaknine upočasnjujejo prebavo, da se počutite zadovoljne. Pomagajo postopno zvišati raven glukoze v krvi, kar preprečuje energetske padce, ki povzročajo željo po hrani.

Za naslednji prigrizek si privoščite pistacije, ki so idealen rastlinski vir popolnih beljakovin in dober vir vlaknin. Glede na nedavno študijo Univerze Cornell so pistacije polne antioksidantov.

Popolnoma izločite ogljikove hidrate

Morda imate vtis, da so vsi ogljikovi hidrati slabi, ko gre za hujšanje, vendar strokovnjaki pravijo, da to preprosto ni res. Vse je v tem, da izberete prave zdrave ogljikove hidrate, ki jih dodate svojim obrokom. Ogljikovi hidrati so gorivo za vaše možgane in mišice. Ko jih izločite iz prehrane, se pogosto počutite izčrpani in imate močno željo po ogljikovih hidratih ali sladkorju, ker vaši možgani in telo potrebujejo hitro okrevanje. Posledica tega je pogosto prenajedanje prav tiste hrane, ki se ji poskušate izogniti.

Da do tega ne bi prišlo, bodite pozorni na svoje počutje, ko iz obroka izločite ogljikove hidrate. Se pozneje počutite utrujeni ali vas to vodi v prenajedanje? Če je tako, se zavestno potrudite, da v vsak obrok vključite majhno količino zdravih ogljikovih hidratov.

Nevede vnašate skrite dodatne kalorije

Ko hujšate, je pomembno, da jeste s primanjkljajem kalorij, kar pomeni, da vnesete manj kalorij, kot jih porabite. Nekatere kalorije pa so lahko precej “zapletene”, kot sta alkohol in jutranja kava. Tudi sadni sokovi, ki so videti “zdravi”, so lahko polni dodatnih kalorij in sladkorja. Pomembno je vedeti, kaj vse jeste in pijete.

Nimate rednih obrokov ali se preveč postite

Medtem, ko lahko časovno omejeno prehranjevanje nekaterim ljudem pomaga pri izgubi teže, ima za druge negativne posledice. Postanejo pretirano lačni in se prenajedajo, ko se post konča.

Poleg tega lahko občasno postenje spremeni izgubo teže, če se med postom ne morete osredotočiti in se počutite utrujeni. To lahko privede do preskakovanja dejavnosti za kurjenje kalorij ali vadbe. To je ravno razlog, zakaj občasno postenje ne bo vsem prineslo rezultatov pri izgubi teže. Strokovnjaki pravijo, da morajo biti ženske še posebej previdne, da ne pretiravajo. Post lahko poruši njihovo občutljivo hormonsko ravnovesje. Zato je pomembno, da ste zelo pozorni na signale svojega telesa in na to, kako se telo odziva, ko se postite.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja