Strokovnjakinja pojasnila zakaj nekateri psi tulijo

Strokovnjakinja za vedenje živali Fanni Lehoczki opazila, da pogosto tuljenje njenega psa, sibirskega haskija Bizsu, drugih psov ne izzove vedno, da bi se odzvali tako kot volkovi.

Opažanje je pri strokovnjakinji spodbudilo vprašanje: zakaj so nekateri psi bolj nagnjeni k tuljenju? Znanstveniki z univerze Eotvos Lorand v Budimpešti, kjer dela Lehoczki, so raziskovali, ali so nekatere pasme psov bolj nagnjene k tuljenju in ali je to povezano z njihovo genetsko bližino volkovom.

Lehoczki je z ekipo analizirala, kako pasma, starost in spol psa vplivajo na njegov odziv na tuljenje. Testirali so 68 čistokrvnih družinskih psov. Predvajali so jim triminutne posnetke tuljenja volkov in opazovali njihove reakcije. 

V poskus je bilo vključenih 28 pasem, od starih pasem, kot so šiba inu, sibirski haski, aljaški malamut in pekinezer, do bulterierjev in boksarjev.

“Glavna ugotovitev je, da tiste pasme, ki so volkovom genetsko bližje, pogosteje reagirajo s tuljenjem. Prav tako kažejo tudi več signalov stresa kot psi, ki so manj tesno povezani z volkovi,” je dejala Lehoczki- Opozorila je, da to velja le za pse, ki so starejši od pet let.

Med mlajšimi psi ni bilo razlik med pasmami

Pri mlajših psih ni bilo razlik med pasmami, zato bodo znanstveniki ta vidik še raziskali. Starejši psi starih pasem so se odzvali z daljšim tuljenjem. Pokazali so tudi več vedenja, povezanega s stresom. Novejše pasme so se odzvale z lajanjem.

Raziskava je ugotovila še, da so pasme, ki bolj tulijo, tudi bolj pokazale vedenje, povezano s stresom, kot so zehanje, praskanje po telesu, oblizovanje ust in gobca. To je prva študija, ki tuljenje domačih psov posebej raziskuje.

“Udomačitev in selektivna vzreja sta temeljito spremenila glasovni repertoar psov,” zaključuje študija. 

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Osem super moči, ki jih imajo psi

Reader’s Digest je naštel osem super moči, ki jih imajo psi. Med drugim super voh in super vid, preverite, kaj še zmorejo ti štirinožci.

Odličen voh

Priboljškov niti ne poskušajte skriti pred svojim psom. Njegov nos ve, da jih imate. Pasji voh je od 10- do 100-tisočkrat bolj občutljiv kot človeški… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja