Kdaj slabost in bolečine v trebuhu pomenijo žolčne kamne?

Žolčni kamni so strjene usedline prebavne tekočine, ki se lahko tvorijo v vašem žolčniku in so različnih velikosti. Žolčne kamne ima kar 20 odstotkov vseh odraslih, starejših od 40 let, a se nad simptomi pritožuje le tri odstotke ljudi. Nekateri ljudje razvijejo samo en žolčni kamen, drugi več žolčnih kamnov hkrati.

Po podatkih klinike Mayo večina ljudi z žolčnimi kamni nima nobenih simptomov in na splošno ne potrebuje zdravljenja. So pa tudi takšni, ki čutijo zelo neprijetne in boleče simptome in včasih potrebujejo operacijo odstranitve žolčnika.

Simptomi, ki kažejo na žolčne kamne

Kot že rečeno, žolčni kamni v večini primerov ne povzročajo nobenih simptomov. Če se žolčni kamen zadrži v kanalu in povzroči zamašitev, lahko simptomi vključujejo:

  • nenadna in huda bolečina v zgornjem desnem delu trebuha
  • nenadna in huda bolečina v središču trebuha, tik pod prsnico
  • bolečine v hrbtu med lopaticami
  • bolečina v desni rami
  • slabost ali bruhanje.

Zdravniki opozarjajo, da če se pojavijo znaki in simptomi resnega zapleta žolčnih kamnov nujno poiščite zdravniško pomoč. V primeru kot so bolečine v trebuhu, ki so tako močne, da ne morete mirno sedeti ali najti udobnega položaja, porumenelost kože in beločnic (zlatenica) ali visoko vročino, morate k zdravniku.

Ne spreglejte…

Od zelja do oljčnega olja: To je sedem najboljših živil za zdravje ledvic

Uživanje nekaterih živil močno vpliva na zdravje naših ledvic, katerih glavna naloga je filtriranje krvi in ​​odstranjevanje toksinov, ki jih ta pošilja v mehur, ta pa jih nato izloča z urinom. Če ledvice ne delujejo pravilno, lahko pride do resnih posledic. Zdravje našega telesa je namreč odvisno od številnih dejavnikov, kot so življenjski slog, stres, genetika in prehrana… več tukaj.

Foto: Pexels vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja