Študija: Hormonska kontracepcija poveča tveganje za nastanek raka dojke

Raziskave so pokazale, da tveganje za nastanek raka na dojki, povečujejo vsi hormonski kontraceptivi vključno z vedno bolj priljubljenimi tabletami, ki vsebujejo samo progestin.

Znanstveniki, ki so izvedli raziskavo, so poudarili, da je treba povečano tveganje za razvoj raka na dojki pretehtati v primerjavi s koristmi hormonskih kontraceptivov, vključno z zaščito, ki jo zagotavljajo pred drugimi oblikami raka pri ženskah.

Prejšnje raziskave so ugotovile povečano tveganje za nastanek raka dojke v primeru jemanja dvojnih hormonskih ali kombiniranih kontraceptivov, ki vsebujejo tako estrogen kot progestin.

Uporaba kontracepcijskih sredstev, ki vsebujejo samo progestin, se je v zadnjih desetih letih povečala. A je bilo prej o njihovi povezanosti z rakom dojke opravljenih le malo raziskav.

Progestogeni

Uporaba progestogenov je povezana z 20-30 odstotki večjim tveganjem za raka na dojki, je pokazala analiza podatkov raziskovalcev z Univerze v Oxfordu. To temelji na prejšnjem delu, ki je pokazalo, da je uporaba kombiniranih kontracepcijskih tabletk, ki vsebujejo estrogen in progestagen, povezana z majhnim povečanjem tveganja za razvoj raka dojke, ki se po prekinitvi zmanjša.

Claire Knight iz Cancer Research UK, ki je financirala študijo, je dejala, da je tveganje majhno in da večina ljudi ne bi smela odvrniti od jemanja tabletk.

Povedala je: “Ženske, ki bodo najverjetneje uporabljale kontracepcijo, so mlajše od 50 let in imajo še manjše tveganje za raka na dojki. Vsak, ki želi zmanjšati tveganje za nastanek raka, bo imel največji učinek opustitev kajenja, uživanje zdrave uravnotežene prehrane, pitje manj alkohola in vzdrževanje zdrave telesne teže. Obstaja veliko možnih koristi uporabe kontracepcije, pa tudi druga tveganja, ki niso povezana z rakom. Zato je odločitev o njihovem jemanju osebna izbira in jo je treba sprejeti po pogovoru z zdravnikom, da boste lahko sprejeli odločitev, ki je prava za vas.”

Raziskava, ki je bila objavljena v reviji PLOS Medicine, temelji na podatkih 9.498 žensk, ki so zbolele za invazivnim rakom dojke v starosti od 20 do 49 let, in 18.171 podobnih žensk brez raka dojke. Pri ženskah, ki so jemale hormonsko kontracepcijo pet let med 16. in 20. letom starosti, je bilo osem primerov raka dojke na 100.000 žensk. Med starimi od 35 do 39 let je bilo zabeleženih 265 primerov na 100.000.

Po prenehanju jemanja tablet se tveganje zmanjša

Raziskovalci so ocenili, da je absolutno povečano tveganje za razvoj raka dojke v 15-letnem obdobju pri ženskah, ki so pet let uporabljale peroralne kontraceptive, od osem na 100.000 žensk za uporabo med 16. in 20. letom do 265 na 100.000 od 35. do starost 39 let. Ugotovili so tudi, da se povečano tveganje za raka na dojki postopoma zmanjšuje v letih po prenehanju jemanja tabletk.

Glede na to, da se verjetnost raka dojke povečuje s starostjo, so avtorji študije izračunali absolutno tveganje, povezano z jemanjem hormonskih kontraceptivov.

Ne samo, ko gre za preprečevanje neželene nosečnosti, ampak tudi zato, ker vemo, da peroralni kontraceptivi dejansko zagotavljajo precej veliko in dolgoročno zaščito pred drugimi vrstami raka pri ženskah, kot sta rak jajčnikov in rak endometrija, je navedeno v študiji.

Raziskava je potrdila tudi, da se tveganje za nastanek raka na dojki zmanjša, ko ženska preneha uporabljati hormonsko kontracepcijo. Ta raziskava je vključevala podatke, zbrane pri skoraj 10.000 ženskah, mlajših od 50 let, ki so v Združenem kraljestvu zbolele za rakom dojke med letoma 1996 in 2017.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja