7 razlogov, zakaj bi to sezono morali jesti ananas

Poletna sezona vedno kar kliče po spremembi življenjskega sloga! V sezono stopimo tako, da pripravimo vse, od oblačil do prehrane. Na poletno vročino pa radi pripravimo tudi svoje telo. Pri slednjem pa ima prehrana ključno vlogo. In kaj je lahko boljšega od uživanja sadja za krepitev imunosti in ohranjanje dobrega zdravja? Ananas je eden takšnih sadežev. Je sladko-trpkega okusa in je precej hranljiv.

Prednosti ananasa

Ananas je bogat z več bistvenimi hranili, antioksidanti in drugimi snovmi, ki spodbujajo zdravje, kot so encimi, ki lahko zmanjšajo vnetja in bolezni. Vsebuje veliko kalija, kalcija, mangana, folne kisline, fosforja, cinka, vitamina A in vitamina K. Menijo tudi, da je koristen za vašo kožo, saj vsebuje veliko količino vitamina C. Zaradi teh lastnosti je ananas že dolgo povezan z različnimi zdravstvenimi prednostmi, vključno z izboljšano prebavo, imunostjo, celjenjem po operaciji in številnimi drugimi.

1. Hujšanje

Če ste na shujševalni dieti, je ananas odličen poletni sadež. Je idealno sadje za hujšanje, saj vsebuje veliko vlaknin ter malo kalorij in ogljikovih hidratov. Pomaga vam ostati hidrirani, nadzorovati apetit in preprečiti prenajedanje. Vsebuje tudi bromelain, proteolitični encim, ki spodbuja boljšo prebavo in izkoristek beljakovin, kar vam pomaga pridobiti manj telesne mase in maščobe na trebuhu.

2. Zmanjšuje tveganje za raka

Ker je ananas bogat z vitaminom C, močnim antioksidantom in veliko vlakninami, lahko pomaga ustaviti nastajanje prostih radikalov. Povezani so z nastankom raka.

3. Krepi imuniteto

V ananasu je veliko mangana in vitamina C. Medtem ko je mangan antioksidant, ki podpira presnovno delovanje in rast, je vitamin C potreben za zdravje imunskega sistema, absorpcijo hranil ter razvoj in rast. Vaš imunski sistem torej krepijo vitalni vitamini in minerali ter njihove protivnetne lastnosti.

4. Pomaga pri prebavi

Ananas vsebuje encim, imenovan bromelain, ki pomaga pri prebavi in ​​razgradnji beljakovin. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in vode ananas pomaga vzdrževati rednost in zdrav prebavni sistem ter preprečuje zaprtje.

5. Zdravje srca

Visoka vsebnost vlaknin, kalija in vitamina C v ananasu je koristna za zdravje srca. Ta hranila lahko pomagajo pri vzdrževanju ravni holesterola in krvnega tlaka, ki sta glavna razloga za težave s srcem. Povezan je tudi z zmanjšanim tveganjem za možgansko kap in nastanek ledvičnih kamnov.

6. Sijoča ​​koža

Zaradi niza hranilnih snovi, ki jih vsebuje, je ananas zelo koristen za kožo. Uporabite ga lahko za zdravljenje aken, poškodb zaradi sonca in kožnih izpuščajev. Poleg tega bo vašo kožo ohranil čisto in hidrirano.

7. Pomoč pri sladkorni bolezni

Diete z visoko vsebnostjo vlaknin so povezane tudi z znižano ravnjo glukoze v krvi, pa tudi z boljšimi ravnmi krvnega sladkorja, holesterola in insulina.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja