To so najpogostejše napake novopečenih staršev

Vsi starši delamo napake in se včasih zmotimo. Biti starš je ena najtežjih nalog, s katerimi se lahko soočimo, še posebej v prvih nekaj mesecih, ko v družino šele pride dojenček. Kot pojasnjuje pediater dr. Nilesh Rao, je starševstvo učni proces, v katerem občasno delamo napake in premagujemo ovire. Toda izogibanje nekaterim pogostim napakam, lahko naredi celoten proces prilagajanja novih staršev, lažji in manj stresen.

Panika zaradi vsega

Najpogostejša napaka vsakega novopečenega starša je panika glede vsega. Kot pojasnjuje pediater, starše prva leta starševstva skrbi marsikaj. Dojenčkova prehrana, spanje, jok… Čisto vse jih skrbi.

Dr. Rao pojasnjuje: ”Torej, če ste eden tistih staršev v paniki, nehajte skrbeti o vsem. Skrb zaradi nezaželenih stvari vam ne bo prinesla nič dobrega, pa tudi vašemu otroku ne. Namesto tega ostanite mirni in otroka, redno vodite k zdravniku, naj vam strokovnjaki pojasnijo vaše pomisleke. ”

Zanemarjanje ustne nege

Pediater opozarja, da novopečeni starši pogosto zanemarijo ustno nego svojih otrok, dokler ni prepozno. Ustna higiena je namreč za dojenčke enako pomembna kot za odrasle. Dodaja: ”Kot rečeno, naslednjič obvezno obrišite dojenčkove dlesni z mokro, mehko krpo po tem, ko ste ga nahranili. Na ta način boste preprečili nastanek kariesa in drugih bakterij v otrokovih ustih.”

Ignoriranje partnerja

Prihod novega člana v družino nas lahko tako zaposluje, da nezavedno pozabimo na svojega partnerja. Dr. Rao svetuje, da je partnerju pomembno dati prednost in z njim preživeti kvaliteten čas. Dojenčka lahko pustite pri starših ali v varstvu in greste s partnerjem na večerjo. To vam bo pomagalo ohraniti iskrico v vajinem odnosu ali zakonu in prispevalo tudi k boljšemu vzdušju v domu.”

Prepir s partnerjem pred otrokom

Pediater opozarja, da imajo številni starši zaradi izčrpanosti, neprespanosti in številnih obveznosti težave v odnosih, ki jih rešujejo s prepiri. Vendar se je v tem primeru treba čim bolj izogibati prepiranju in kričanju pred otrokom. Pojasnjuje: ”Nikoli tega ne počnite, saj lahko nenehni prepiri negativno vplivajo na dojenčkove možgane. Njegovi možgani so namreč zelo občutljivi, zato lahko vsakršen stres upočasni otrokov razvoj.”

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja