Solata s fižolom, tuno in jajci – veliko beljakovin in nizki GI
Podobno kot tuna Nicoise ima tudi ta solata dodatek fižola za dodatne vlaknine.
Z GI 50 ima ta obrok veliko beljakovin in nizek GI.
Obrok vsebuje 390 kcal, 39 g beljakovin, 21 g ogljikovih hidratov (od tega 5,5 g sladkorjev), 15 g maščob (od tega 3 g nasičenih maščob), 8,5 g vlaknin in 1,3 g soli na porcijo. Za pripravo solate boste potrebovali okoli pol ure. Iz navedenih količin sestavin boste dobili dva obroka
Sestavine, ki jih potrebujete:
- 100 g fižola v stroku
- 2 jajci
- 400 g fižola v zrnju (ena pločevinka)
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 4 mlade čebule
- 160 g tunine v olivnem olju (ocejene)
Za preliv
- 1 žlica ekstra deviškega olivnega olja
- 1 žlička rdečega vinskega kisa
- 1 žlička dijonske gorčice
- sveže mlet črni poper
Postopek priprave
Stročji fižol kuhajte v ponvi z vrelo vodo 4 minute. Potopite ga v posodo z zelo mrzlo vodo.
Jajca kuhajte 8 minut. Odcedite, ohladite, olupite in narežite jih na četrtine.
Za preliv v veliki skledi zmešajte olje, kis in gorčico, dokler ne postane gosta. Začinite s črnim poprom.
Prelivu dodajte stročji fižol, mešan fižol, češnjev paradižnik in mlado čebulo ter premešajte. Na vrh položite tuno in dodajte trdo kuhana jajca. Začinite s črnim poprom.
Dober tek!
vir Foto: Pexels