Uporaba deodoranta pri otrocih in najstnikih

Kdaj pri otrocih in najstnikih poseči po deodorantih? Za večino otrok je telesni vonj del odraščanja. Otroci začnejo čutiti telesni vonj v času, ko se začne puberteta in se spremenijo hormoni. Običajno se to zgodi, ko so deklice stare 8–13 let, dečki pa 9–14 let. Puberteta lahko nastopi prej ali pozneje.

Vsakodnevno kopanje, zlasti po močnem potenju ali v vročem vremenu, lahko pomaga pri telesnem vonju. Da preprečite slab vonj vsak dan nosite čista oblačila, spodnje perilo in nogavice. Mnogi starši se tudi sprašujejo, ali je čas, da otroci začnejo uporabljati deodorant.

Kakšne so vrste deodorantov?

Dve vrsti izdelkov lahko pomagata pri telesnem vonju:

Dezodoranti prekrijejo telesni vonj, običajno z dišavami. 

Antiperspiranti ustavijo ali izsušijo potenje ali znoj. To storijo tako, da začasno blokirajo pore, iz katerih prihaja znoj.

Dezodoranti, antiperspiranti in kombinirani izdelki so na voljo v paličicah, roll-onih, gelih, razpršilih in kremah ter se prodajajo v številnih trgovinah.

Kdaj naj otroci začnejo uporabljati deodorant?

Ni določene starosti, pri kateri lahko otroci začnejo uporabljati deodorante ali antiperspirante. Ko začnejo, naj preberejo in upoštevajo navodila. Mlajši otroci bi morali raje kot razpršilo (aerosol) uporabljati izdelek v obliki paličice, roll-on ali izdelek v kremi, dokler niso dovolj stari, da jih lahko varno uporabljajo, ne da bi jih popršili v obraz ali jih vdihavali.

Kateri deodorant je najboljši za otroke?

Deodorant lahko otrokom koristi precej zgodaj. Kasneje v puberteti se znojenje poveča, zato bi morda pomagal prehod na izdelek, ki odpravlja neprijeten vonj in potenje.

Deodoranti in antiperspiranti so varni za otroke. Nekateri imajo embalažo ali dišave, oblikovane tako, da pritegnejo mlade uporabnike, vendar so glavne sestavine enake. Nekateri so označeni kot “naravni”, vendar za zdravje niso boljši od običajnih. Uporabite tiste, kar vam in vašemu otroku ustreza.

Če želite svojemu otroku ali najstniku pomagati pri odpravljanju telesnega vonja, izberite izdelek, ki mu je všeč in deluje. Bodite pozorni na izpuščaj in se prepričajte, da ne draži otrokove kože. Če se pojavi izpuščaj, poskusite z drugim izdelkom. Vaš otrok ima morda raje vonj enega izdelka kot drugega ali celo neodišavljenega. Morda bo trajalo nekaj poskusov, preden boste našli pravega.

Pravilna uporaba deodoranta

Da bi antiperspirant ali deodorant opravil svoje delo, ga je treba pravilno uporabljati. Nekateri antiperspiranti delujejo bolje, če jih uporabljate ponoči, medtem ko drugi priporočajo uporabo zjutraj. Običajno so namenjeni za uporabo pod pazduhami, nekateri antiperspiranti pa so primerni za uporabo na rokah ali nogah, če so ti predeli še posebej prepoteni. Preberite navodila za uporabo.

Kdaj naj pokličem zdravnika?

Nekateri otroci razvijejo telesni vonj pred običajno starostjo pubertete. Če ima vaš otrok neprijeten telesni vonj in je mlajši od 7 ali 8 let (za deklico) ali 9 let (za fantka), se pogovorite z zdravnikom. Zdravnik lahko preveri znake zgodnje pubertete, ki včasih zahteva zdravljenje z zdravili. Če ni znakov zgodnje pubertete, telesni vonj običajno ni zdravstveni problem. Zdravnik lahko vašega otroka, če je nesamozavesten ali zaskrbljen zaradi potenja ali telesnega vonja, tudi pomiri.

vir Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja