V zrelih letih od barvanih do naravno sivih las

Po 40. letu ali, če imate srečo, po 50. letu vaša naravna barva las naravno postane siva. Pri tej starosti se pojavi logično vprašanje: še naprej barvati lase ali ne? Prikrivanje bisernega narastka zahteva redne obiske frizerja, kar stane tako čas kot denar. Vendar barvanje ni edina rešitev. Zakaj ne bi svoje sive lase sprejeli kot novo fazo svojega življenja. Pridružili bi se naraščajočemu trendu žensk, ki na družbenih omrežjih ponosno razkazujejo svoje srebrne lase?

Grombré na svojem Instagram profilu objavlja izkušnje in slavi ženske, ki razkazujejo svojo sivo rast, znano tudi kot sivi ombré. Ena ženska je na profil zapisala: “Nekega dne sem opazila veliko sivih las in zbala sem se staranja.”

“Naredila sem nekaj raziskav in ugotovila, da nisem edina, ki gre skozi tobogan čustev in da se lahko rešim z njega. Tako sem tudi naredila. Dva meseca sem brez barve. Počutim se svobodno. Siva barva se mi ne gnusi več. Počutim se močno. Vsi ne razumejo moje odločitve, a tako je v redu. Mogoče se staram, ampak tudi to je v redu. Gledam vase in se mi ne zdi, da bi se izneverila. Vem, da smo programirani, da verjamemo v to, vendar preprosto ni res.”

Kako poskrbeti za (naravno) sive lase

Strokovnjaki poudarjajo, da sivi lasje včasih zahtevajo več pozornosti, kot ste vajeni, vsaj na začetku prehodnega obdobja. Najprej se morate zavedati, da lahko preraščanje traja nekaj časa. Včasih se ti lahko zdi, da ti lasje prehitro sivijo, zdaj ko hočeš, da zrastejo, traja celo večnost.

1. korak: Razbarvanje ali striženje

Sivi lasje v prehodnem obdobju so lahko videti, kot da rastejo neenakomerno. Ta faza zahteva veliko potrpežljivosti , lahko pa pomoč poiščete v frizerskem salonu. Pri prehodu iz barvanih v sive lase je dobro barvo razbarvati. Tako se barva lepše prilagodi naravni sivini in prehod je manj viden. Če iščete enostavnejšo rešitev, lase postrizite na kratko in pustite, da zrastejo.

2. korak: Novi izdelki za umivanje in nego las

Kar zadeva vsakodnevno nego, boste morda morali dosedanje pripravke zamenjati z novimi. Sivi lasje imajo drugačno teksturo in so veliko bolj suhi. Praviloma so trši in grobi, zato jih boste morali zmehčati in jim povrniti vlažnost z vlažilnimi šamponi in bolj hranljivimi maskami. Vendar ima njena trdnost tudi pozitivno stran. Med samim oblikovanjem pričeska “drži” dlje in ni je težje oblikovati.

3. korak: Vijolični šamponi

Zaradi izgube pigmenta postanejo sivi lasje bolj občutljivi na sončno svetlobo in bazensko vodo. Poleti pogosteje oksidirajo, torej dobijo rumenkast ton. Da bodo vaši sivi lasje videti biserno beli, uporabite t.i vijolični šampon in/ali balzam, ki vsebuje srebrne ali vijolične odtenke.

Ti pripravki pomagajo odpraviti rumeni odtenek, tako da ohranijo vaše sive lase na “hladni” strani. Še en fantastičen izdelek je pigmentirano pršilo za toniranje. Ta nevtralizira rumene odtenke in poveča svetlost naravno belih ali umetno posvetljenih las.

4. korak: Zmanjšajte uporabo naprav za oblikovanje las

Zmanjšajte uporabo sušilnika za lase in naprav za oblikovanje las. Previsoka temperatura lahko porumeni vaše lase, še posebej, če so tanki in lomljivi. Da las ne boste “cvrli”, znižajte temperaturo na napravah za oblikovanje. Pred uporabo, na lase obvezno nanesite sredstvo za oblikovanje s toplotno zaščito.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja