Vas mučijo neprijetni plini? Razlogi zakaj se pojavijo

Plini, ki jih nato izločamo v obliki vetrov, lahko povzročajo socialno zadrego. Napenjanje in nagnjenost k plinom v črevesju je izjemno neprijeten pojav, ki muči veliko ljudi. Po mnenju zdravnika obstajajo nekatere navade, ki prispevajo h kopičenju plinov v črevesju. Vzroki so predvsem zaradi nezmožnosti telesa, da absorbira ali prebavi določeno hrano. Zdravniki pojasnjujejo, da obstajajo tudi nekatere druge navade, ki prispevajo k nastanku plinov.

Gre za naslednje stvari:

  • živila, bogata z vlakninami, kot so fižol, stročnice, sadje, zelenjava in cela zrna
  • gazirane pijače
  • žvečilni gumi
  • prehitro uživanje hrane in govorjenje med žvečenjem, kar povzroči požiranje velike količine zraka
  • pitje po slamici
  • uživanje umetnih sladil
  • kronične črevesne bolezni, kot sta celiakija in intoleranca na hrano
  • prekomerno razraščanje bakterij v tankem črevesu.

Normalno je, da se po jedi občasno počutite napihnjene. Po podatkih Nacionalnega inštituta za sladkorno bolezen ter prebavne in ledvične bolezni je normalno, da se plini izločajo do 25-krat na dan. Vendar, če doživljate boleče pline in nelagodje zaradi kroničnega napenjanja, zdravniki priporočajo zdravstveni pregled, da izključite resnejše bolezni.

VIR Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zakaj ne smemo pogoltniti žvečilnega gumija?

Žvečilnega gumija ni dobro pogoltniti. Gastroenterologinja Sara Mesilhy opozarja, da ima požiranje žvečilnih gumijev lahko za naše zdravje resne posledice. Pojasnjuje, naše črevesje žvečilnega gumija ne more prebaviti, saj je njegova glavna sestavina sintetični kavčuk.

Žvečilni gumi potuje skozi naše telo popolnoma nedotaknjen in lahko povzroči blokado v prebavilih. To se potencialno lahko odraža v slabosti, bruhanju in močnih bolečinah v trebuhu. V redkih primerih, zaužit žvečilni gumi, zamaši črevesje in povzroči življenjsko nevarno stanje… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja