Vsakodnevne navade, ki uničujejo zdravje vaših možganov

Zdravje možganov je zelo pomembno, saj so najbolj kompleksen organ v našem telesu in dobesedno nadzorujejo vse, kar počnemo. Kljub temu, jim vedno ne posvečamo toliko pozornosti, kot bi si jo zaslužili. Kot pojasnjujejo zdravniki, so zdravi možgani nujni za spomin, mišljenje in vsakodnevno delovanje. The Sun poroča, da če si prizadevamo ohraniti zdravje možganov, bomo s tem, tudi  močno zmanjšali tveganje za demenco ali Alzheimerjevo bolezen.

Vendar pa obstajajo določene vsakodnevne navade, s katerimi povsem nezavedno uničujemo zdravje možganov. To so:

  • prekomerno uživanje ultra predelane hrane
  • nezadostna telesna aktivnost
  • pretiravanje z alkoholom
  • potreba po opravljanju preveč nalog hkrati
  • preživljanje časa z napačnimi ljudmi
  • nezadosten vnos nekaterih hranil, kot so omega-3 maščobne kisline ali vitamini B
  • preživljanje preveč časa na družbenih omrežjih ali pred ekranom.

Kot pojasnjujejo zdravniki, vsaka od teh navad prispeva k prezgodnjemu staranju možganov. Prav tako te navade pripomorejo k oslabitvi osnovnih kognitivnih funkcij, ki vplivajo na mišljenje, spomin in sposobnost opravljanja vsakodnevnih opravil. Nezdrave navade povečujejo tudi tveganje za nekatere zdravstvene težave, kot je npr. demenca.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

3 telesne aktivnosti, ki zmanjšujejo stres

Ali veste katere telesne aktivnosti zmanjšujejo stres? Anksioznost, depresija in stres niso prav nič redke zdravstvene motnje. Za njihovo zdravljenje so pogosto predpisane različne terapije in zdravila, raziskave pa kažejo, da je raven stresa pogosto mogoče zmanjšati naravno. Telesna aktivnost je v naštetih situacijah zelo pomembna in za zmanjšanje stopnje stresa bi bilo pametno izvajati katero od naslednjih vaj… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja