Zakaj akne vedno izbruhnejo na istem mestu?

Imate akne? Preden si obraz namažete z losjonom za akne in mastno kožo, morate vedeti, da nekaterih mozoljev ne morete odstraniti samo s kemičnim pilingom ali zdravljenjem aken. Ti izdelki pomagajo lokalno zmanjšati videz aken, vendar niso vsi mozolji posledica mastne kože in zamašenih por.

Akne na določenih predelih obraza lahko kažejo na zdravstvene težave ali težave z življenjskim slogom. Izginile bodo šele, ko se bo odpravila osnovna težava. Tako imenovano kartiranje obraza je celosten pristop k problemu, ki ima svoje korenine v tradicionalni kitajski medicini. Čeprav je bil razvit pred več tisoč leti, se številni dermatologi še vedno zanašajo nanj, ko priporočajo najboljše zdravljenje aken.

Newyorška dermatologinja Claire Chang je za Real Simple pripravila vodnik po aknah. Vodnik združuje vzhodno medicino s sodobno dermatološko prakso.

Čelo

V kitajski medicini je čelo povezano s prebavnim sistemom.  Vnetni procesi v predelu čela predstavljajo neravnovesje v prebavi, kot so slaba prehrana, neredna prebava ali sindrom razdražljivega črevesja. Če ne dvomite v zdravje svoje prebave, če imate frufru ali naravno mastne lase, se morda raje izogibajte “težkim” oljem za lase in si jih umivajte pogosteje. Po mnenju dr. Changa lahko umazani lasje povečajo potenje in izločanje sebuma, kar maši pore in poslabša izbruh aken. Tudi nošenje kap ali klobukov je lahko krivec za več bakterij na tem področju.

Mozolji

Po starodavni kitajski medicini templji kažejo stanje ledvic in mehurja. Okužbe ali vnetja teh organov se lahko odražajo kot akne, zato bodite pozorni na prekomerno uživanje alkohola ter predelane in mastne hrane.

Lica

Mozolji na ličnicah so povezani z dihali. Če pogosto hodite ali kolesarite po mestnih vpadnicah, morate ob koncu dneva več pozornosti nameniti globinskemu čiščenju obraza. Poleg tega dr. Chang ugotavlja, da bi morali pogledati tudi možne sprožilce v vašem domu. Problematične so lahko nečiste prevleke za blazine, posteljnina, etuiji za mobilne telefone, umazanimi čopiči za ličenje. Vsak dan pride veliko stvari v stik z vašimi lici, zato lahko čiščenje stvari okoli vas pomaga zmanjšati pojav novih mozoljev.

Nos

Na nosu je več oljnih žlez kot na preostalem delu obraza, zato je to področje najbolj nagnjeno k mozoljem. Pri kitajskem kartiranju obraza so akne na nosu povezane z jetri in ledvicami, zato se je morda vredno posvetovati z zdravnikom, če imate visok krvni tlak ali motnje delovanja jeter. Če sumite, da je temu tako, poskusite zmanjšati uživanje alkohola in preveč začinjenih jedi.

Brada in čeljust

Akne na bradi in vzdolž čeljusti kažejo na hormonsko neravnovesje. Po besedah ​​dr. Changa se hormonske akne pogosto pojavljajo ciklično. Stanje se poslabša glede na menstrualni ciklus ali menopavzo zaradi povečane ravni androgenih hormonov v primerjavi z estrogenom. Presežek androgenov spodbuja večjo proizvodnjo maščobe v koži, kar povzroči zamašene pore in izbruh aken. Da bi ublažili hormonsko neravnovesje, se poskušajte držati rutine, ko gre za zdravo spanje in prehranjevanje. Če imate še vedno akne na bradi, se posvetujte z dermatologom in ginekologom.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja