Zakaj je na bradi vedno kakšna trdovratna, trda ščetina?

”Vsaka ženska, ki jo poznate, bije vseživljenjsko bitko z eno ščetino na bradi,”  je enkrat na Twitter napisala stand-up komičarka Julia Claire. Zapis je zbral več kot 40.000 všečkov. Verjetno zato, ker se je v opisu našla skoraj vsaka ženska. Če ste ena izmed njih, če nenadoma opazite ostro dlako, ki štrli iz vaše brade in prisegli bi lahko, da ste si jo izpulili pred nekaj tedni, potem je to članek za vas.

Dlake na bradi, kot tudi na katerem koli drugem delu telesa, so popolnoma normalne in se jih ni treba sramovati. Naša telesa so prekrita s finimi, puhastimi dlakami. Včasih pa se nekatere od njih spremenijo v temne zlikovce, ki jih je skoraj nemogoče izkoreniniti. Običajno je krivec testosteron.

Testosteron

Ta hormon ima v telesu vsak, vendar ga nekateri proizvajajo več kot drugi, lasni mešički pa se na različne ravni hormona pri vsaki osebi odzivajo drugače. Odvisno od vašega zdravja ste morda bolj nagnjeni k večji rasti telesnih dlak. Osebe s sindromom policističnih jajčnikov imajo na primer visoko raven androgenov, kar nato povzroči, kar nekateri menijo, povečano rast las. Androgeni so skupina spolnih hormonov, ki vključuje testosteron.

Vsaka oseba ima edinstveno hormonsko sestavo in genetske predispozicije, zato so te naključne dlake na bradi pravzaprav le del vas. Težko je natančno reči, zakaj imate enega ali dva, ki rasteta kot plevel na istem mestu. Možno je, da imajo ti specifični folikli nižji tolerančni prag za testosteron.

Poleg tega dlake rastejo tam, kjer so skoncentrirani lasni mešički, zato ni nenavadno, da iste dlake vztrajno rastejo tudi potem, ko jih izpulite. To pomeni, da se preprosto borite proti istemu lasu vsakič ali proti lasu iz sestrskega mešička, ki se skriva v bližini.

Kako se jih znebiti? Puljenje dlak s pinceto je vedno dober, hiter in enostaven način za odstranjevanje neželenih dlak. Razmisliti je treba tudi o številnih drugih tehnikah, vključno z voskanjem ali laserskim odstranjevanjem dlak , vendar bodo stroški slednjega morda previsoki, če se borite le z dlako ali dvema.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja