Vas mučijo hiperpigmentacijski madeži? Prišla je nova, učinkovitejša sestavina

Spoznajte cisteamin, novo molekulo, ki pomaga zmanjšati hiperpigmentacijski madež. Vsakdo, ki ima temne madeže na obrazu, ve, da obstajajo različni izdelki za “posvetlitev” kože, ki v resnici ne delujejo tako, kot bi si želeli. To je zato, ker ti izdelki pogosto vsebujejo posvetlitvene sestavine, kot sta količna kislina in vitamin C, ki posvetlijo vaš splošni ten kože. Ni pa nujno, da posvetlijo kožo, vključno s hiperpigmentacijskimi madeži.

Na srečo se je v kozmetičnih krogih pojavila nova sestavina. Ta bi lahko zrinila s prestola doslej običajno sestavino za nego nepravilnosti, hidrokinon. Raziskali smo, ali je sestavina bodoče zvezde res vredna vsega pompa.

Kaj je cisteamin?

Cisteamin je spojina, ki je naravno prisotna v celicah človeškega telesa kot antioksidant. Nastaja z razgradnjo koencima A in ima zaščitno vlogo. Cisteamin je kot močan antioksidant znan kot eden najmočnejših razpoložljivih pripravkov za depigmentacijo.

Natančen mehanizem, s katerim cistamin vpliva na zmanjšanje proizvodnje melanina v koži, ni povsem pojasnjen. Znano je namreč, da presežek melamina, povzroča hiperpigmentacijo in melazmo. V vsakem primeru je lahko cisteamin odlična možnost za ljudi, ki ne prenašajo ali niso kandidati za hidrokinon.

Ali je varen?

Opevana sestavina za “brisanje” madežev je še dokaj novo odkritje v kozmetični industriji, zato je o njeni varnosti in učinkovitosti narejenih zelo malo raziskav. Študij na to temo je sicer zelo malo.

A tiste študije, ki so bile opravljene, kažejo, da je cisteamin le malo manj učinkovit od hidrokinona. Vendar velja za nekoliko varnejšega in ga koža dobro prenaša, kar je lahko dobra novica za mnoge ženske s preobčutljivo kožo na hidrokinon.

Po poročanjih je draženje kože najpogostejši stranski učinek lokalnega hidrokinona. Poročali so, da ima do 70 odstotkov ljudi, ki uporabljajo hidrokinon, rdečico, luščenje ali suho kožo.

Neprijetni stranski učinki lokalnega cisteamina so precej blažji. V neki raziskavi je okoli 40 odstotkov testirancev poročalo o srbenju in pekoči koži, nekaj več kot 20 odstotkov pa o rdečici.’

Kdaj so vidni rezultati?

Po uporabi kreme s cisteaminom nekatere študije kažejo, da je bilo 94 odstotkov manj temnih madežev in melazme, opaznih po 16 tednih. V nekaterih primerih pa so rezultati vidni že po štirih tednih. Glede na moč vaše pigmentacije boste morda opazili izboljšanje polti z drugačno dinamiko, kot pri drugih.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja