Zakaj so bratje in sestre iz istega gospodinjstva tako različni? 

Zakaj se bratje in sestre, ki so doživeli podobno travmo, z njo spopadajo drugače? To je vprašanje, ki si ga je zastavila psihologinja Judy. Tudi na TikToku je ponudila odgovor, do katerega je prišla z razmišljanjem in raziskovanjem strokovne literature.

Judy je začela svoj video: “Če ste odraščali v nevarnih razmerah in imate brata ali sestro, ste zagotovo opazili, da je eden od vaju veliko bolj občutljiv kot drugi.”

Ko govori o občutljivosti, ne misli le na čustva, temveč tudi na to, kako občutljiv je človek na zvoke, hrano, alergije ali tkanino oblačil oziroma na okolje nasploh.

Dodala je: “Vedno se zdi, da obstajajo bratje ali sestre, ki jim gre zelo dobro, in drugi, ki jim ne gre tako dobro.”

Judy nato pove, da se je med podiplomskim študijem naučila, da obstaja izraz, ki opisuje takšne ljudi. Nekdo, ki je zelo odporen in odrašča v gospodinjstvu, kjer so žrtve nasilja, se imenuje regratov otrok. Zakaj? Ker lahko uspeva v vsakem okolju, tako kot regratov cvet.

“Medtem, ko so otroci orhidej zelo občutljivi na svoje okolje. V slabem okolju lahko dejansko ‘ovenijo’ ali pa uspevajo in se dobro znajdejo v pozitivnem. Seveda se na prvi pogled zdi, da je regratov otrok boljši od drugega. Zanimivo pa je, da dokazi kažejo, da če otroško orhidejo odstranimo iz zlorabe in jo gojimo v negovalnih razmerah, lahko dejansko prekaša otroški regrat,” je nadaljevala.

Judy, ki trenutno vodi hipnoterapijo in holistično prakso, imenovano Orchid Child, je posnela video. Njen namen je bil, da bi povedala pomen imena svojega podjetja. Video pa je hitro postal viralen in zbral več kot 1,3 milijona ogledov na TikToku. Več kot 2000 ljudi je to komentiralo in izrazilo hvaležnost, potrditev in upanje. Zapisali so, za katero vrsto otroka se sami ali njihovi bratje in sestre identificirajo.

Judy zase pravi da je otrok orhidej. Zaključuje, da je nauk njene zgodbe ta, da so to otroci, za katere je dvojno pomembno najti čudovito skupnost, v kateri bodo rasli in se razvijali.

VIR Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja