Kaj je helikoptersko starševstvo, kako vpliva na otroka

Helikoptersko starševstvo je slog vzgoje, kjer starši zelo intenzivno in pretirano nadzorujejo ter nadzirajo vsa dejanja in odločitve svojih otrok. Ti starši so v življenju svojih otrok tako nenehno prisotni, poskušajo prevzeti nadzor nad njihovim vsakim korakom in se prekomerno vpletajo v njihovo življenje. Prav tako svoje otroke prekomerno ščitijo pred kakršnokoli nevarnostjo ali težavami.

Vpliv helikopterskega starševstva na otrokovo zdravje je lahko številčen.

Negativni učinki helikopterskega starševstva se lahko kažejo na različnih področjih otrokovega življenja.

Nekateri od teh učinkov so:

Zmanjšana samostojnost in odgovornost: Otroci, vzgajani s helikopterskim starševstvom, se lahko težko naučijo samostojno sprejemati odločitve, reševati težave ali prevzemati odgovornost za svoja dejanja, saj so navajeni, da starejši nenehno prevzemajo nadzor in odločajo namesto njih.

Nizka samopodoba in samozavest: Pretirana zaščita staršev lahko vpliva na otrokovo samopodobo in samozavest, saj se otroci morda ne počutijo sposobni ali kompetentni, da bi se spopadli s težavami ali prevzeli odgovornost za svoje odločitve.

Omejen razvoj socialnih veščin: Helikoptersko starševstvo lahko omejuje otrokovo možnost razvijanja socialnih veščin, samostojno navezovanje prijateljstva in reševanje težav.

Odvisnost od zunanjega odobravanja: Otroci, vzgajani s helikopterskim starševstvom, se lahko osredotočijo na potrebo po odobritvi in ​​potrditvi od zunaj. Navajeni so namreč, da njihovi starši nenehno nadzorujejo in ocenjujejo njihova dejanja. To lahko privede do potreb po zunanji validaciji in nizke samozavesti.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja