Znaki, da je proteinom v prahu potekel rok uporabe

Večina fitnes navdušencev ima na kuhinjskem pultu posodo s proteini v prahu. Toda, ko pridete do zadnjih nekaj meric, obstaja možnost, da je rok uporabe izdelku že potekel. Kaj storiti v tem primeru?

Dietetik in nutricionist Chris Henigan za Men’s Health pravi, da je, na splošno, uživanje beljakovin v prahu varno tudi po preteku roka uporabnosti, ki je označen na embalaži. Uživa se jih lahko tedne ali celo mesece po roku, vendar se bo kakovost beljakovin zmanjšala.

Beljakovine v prahu se ne razgradijo kot živalski proizvodi, na primer meso ali mlečni izdelki. Vendar se razgradijo in izgubijo svojo sposobnost, da opravljajo tisto, za kar so zasnovani. Njihova naloga je gradnja mišic in moči.

Dietetik Kieran McSorley poudarja, da če prašek neprijetno diši ali je bil shranjen pri umivalniku, je najbolje, da ga zavržete.

Kdaj poteče rok uporabe beljakovin v prahu?

Rok uporabnosti izdelka je naveden na embalaži. Običajno je rok od 6 mesecev do enega leta, odvisno od vrste beljakovin, ki jih kupite. Dejanski rok uporabnosti je odvisen od tega, kako ga shranjujete.

Henigan dodaja, da datumi roka uporabnosti ali roka do kdaj je potrebno izdelek uporabiti kažejo, da je to datum, ko izdelek postane manj učinkovit. To pomeni, da je po tem datumu izdelek na splošno varen za uživanje, vendar ima lahko nižjo vsebnost beljakovin zaradi razgradnje izdelka. Večina raziskav kaže, da bi morali biti beljakovinski praški, če so pravilno shranjeni (brez ekstremnih temperatur ali vlažnosti), varni za uživanje do dve leti.

Torej, če posodice za beljakovinski prašek ne hranite na toplem in vlažnem mestu (na primer v kopalnici ali telovadnici), se verjetno ne boste počutili slabo.

Če pa je prašek neprijetnega okusa ali vonja in ga zaužijete, se lahko pojavi bolečina v trebuhu, slabost in bruhanje.

Kako preveriti, ali je beljakovinskemu prahu potekel rok uporabe?

Če prašek zaudarja, spremeni barvo ali se pojavijo grudice, ga je morda bolje zavreči. Tudi, če izgubi okus ali ima okus po kartonu. Da ohranite obstojnost beljakovinskega prahu, ga hranite na hladnem in temnem mestu.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja