Znaki, da ste vzgojili čustveno inteligentnega otroka

Staršem se pogosto pojavlja vprašanje, kako vzgojiti čustveno inteligentnega otroka. Čustvena inteligenca je sposobnost razumevanja, uravnavanja in izražanja svojih čustev. Nanaša se tudi na sposobnost opazovanja, razlage in odzivanja na čustva drugih. Obstajajo nasveti, ki lahko staršem pomagajo vzgojiti čustveno inteligentnega otroka. So tudi znaki, ki kažejo, da je staršem to uspelo.

Tukaj so znaki:

Zelo dobro izražajo svoja čustva

Otrok je čustveno inteligenten, če zna izraziti svoje občutke in čustva. Nikoli se ne zadržuje, pa naj gre za smeh, jok, jezo ali zaskrbljenost.

Lahko povedo, kaj čutijo

Najlepše pri čustveno inteligentnem otroku je to, da zna poimenovati svoja čustva. Z lahkoto najde besedo, s katero opiše, kako se počuti.

Pokažejo empatijo

Čustveno inteligentni otroci kažejo empatijo. To pomeni, da znajo razumeti čustva drugih in se postaviti v njihovo kožo.

Dobro komunicirajo

Čustveno inteligentni otroci imajo odlične komunikacijske sposobnosti. Ni jih strah govoriti o nobeni temi.

Dobro poslušajo

Vemo, da je komunikacija dvosmerna. Torej, čustveno inteligenten otrok se zna izraziti, a tudi prisluhniti drugim.

Znajo se pomiri

Značilno za čustveno inteligentnega otroka je, da se zna pomiriti in razumeti pomen potrpežljivosti. To izkazujejo s svojimi dejanji.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Pet najpogostejših duševnih stisk pri otrocih in kako jih pravočasno prepoznati

Po podatkih ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) duševne motnje pri otrocih opisujejo kot resne spremembe v načinu otrokovega učenja, vedenja ali spopadanja s čustvi. Našteto v večini primerov povzroči vznemirjenost, frustracije in podobne težave.

Anksioznost

Ko otrok ne preraste strahov in skrbi, značilnih za majhne otroke, ali ko ima toliko strahov in skrbi, da ovirajo njegove šolske, domače ali igralne dejavnosti, lahko otrok dobi diagnozo anksiozne motnje… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja