7 vrst zelenjave z visoko vsebnostjo beljakovin

Zelenjavo, z visoko vsebnostjo beljakovin, vključimo v vsak obrok. Ne samo, da so naši obroki privlačni in okusni, poskrbijo tudi, da naše telo prejme več različnih vitalnih hranil. Večina ljudi meni, da je zelena zelenjava bolj bogata s hranili, No, ni zanikati, da je to res, vendar mora biti vaša prehrana osredotočena na vsa hranila, ki jih vaše telo potrebuje. Če ste vegetarijanec in iščete načine, kako svoji prehrani dodati beljakovine, poskusite to zelenjavo, bogato z beljakovinami.

Zelenjava bogata z beljakovinami

Beljakovine so bistvena sestavina vseh celic v vašem telesu. Uporabljajo se za izgradnjo in obnovo tkiv in tudi za proizvodnjo encimov in hormonov. Beljakovine so potrebne za rast kosti, mišic, kože in krvi ter služijo kot vir energije. Beljakovine prenašajo hemoglobin, ki oskrbuje vse naše celice s kisikom. Poleg tega pomagajo pri transportu mineralov in vitaminov do celic, ki jih potrebujejo.

Strokovnjaka za prehrano Vidhi Chawla pravi: ”Beljakovine so bistveno hranilo. Če dnevno zaužijete dovolj beljakovin, lahko zgradite mišice, pomagate vzdrževati zdravo težo, preprečite prenajedanje, okrepite kosti in znižate krvni tlak.” Torej, dodajte to beljakovinsko bogato zelenjavo svoji prehrani in si pripravite okusne in hranljive obroke, da boste ostali zdravi.

7 zelenjave, bogate z beljakovinami, ki jo morate jesti:

1. Brokoli

Brokoli vsebuje veliko beljakovin, malo maščob in malo kalorij. Je odličen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki podpirajo dobro zdravje. V brokoliju najdemo folat, mangan, kalij, fosfor ter vitamina K in C. Vključuje tudi glukozinolate, za katere je bilo dokazano, da se borijo proti raku.

2. Grah

Grah je bogat vir rastlinskih beljakovin in vlaknin. Pravzaprav imajo te majhne dobrote manj maščob in holesterola. Grah vsebuje tudi veliko mangana, bakra, fosforja, folatov, cinka, železa in magnezija. Vsebujejo tudi fitonutriente, kot je kumestrol, ki lahko pomaga preprečiti raka na želodcu. Če graha še niste vključili v svojo prehrano, je zdaj pravi čas. Grah je odličen v rižotah, solatah in drugih jedeh.

3. Ohrovt

Ohrovt je še en odličen rastlinski vir beljakovin. Vsebuje tudi fenolne kemikalije, ki mu zagotavljajo antioksidativne lastnosti. Ohrovt lahko kuhate na pari, kuhate ali prepražite in uživate redno za optimalno korist. Ohrovt vsebuje omega-3 in omega-6 maščobne kisline in tudi vitamine K, C, A in B6, kalcij, kalij, mangan in magnezij. Vsebuje tudi lutein in zeaksantin, ki sta povezana z manjšim tveganjem za katarakte oziroma degeneracijo rumene pege.

4. Sladka koruza

Morda boste presenečeni, vendar je sladka koruza tudi zelenjava! Sladka koruza vsebuje malo maščob in veliko beljakovin, tako da vsebuje približno 9 odstotkov beljakovin, ki jih potrebujete vsak dan. Koruza vsebuje tudi tiamin, vitamina C in B6, folate, magnezij, fosfor in magnezij. Koruza se lahko uporablja za pripravo sendvičev, juh in solat, ki vam pomagajo ostati zdravi.

5. Cvetača

Cvetača ima visoko vsebnost beljakovin. Ta prilagodljiva zelenjava se lahko uporablja v različnih vrstah kuhinj. Cvetača poleg kalija, mangana, magnezija, fosforja, kalcija, vitamina C in K ter železa vsebuje sinigrin. Ta molekula glukozinolata lahko deluje proti raku in protivnetno.

6. Špinača

Špinača velja za eno s hranili najbogatejšo zelenolistno zelenjavo. Beljakovine skupaj s potrebnimi aminokislinami naj bi prispevale 30 odstotkov svojih kalorij. Špinača je drugi najbogatejši vir beljakovin v zelenjavi. Vsebuje hranila, kot so vitamin A, vitamin K in vitamin C, ki med drugim pomagajo ohranjati učinkovit imunski sistem, ščitijo vid in spodbujajo zdrav pretok krvi.

7. Brstični ohrovt

Brstični ohrovt združuje vlaknine in beljakovine z različnimi vitamini in minerali, da boste siti. Da ne omenjam zdravstvenih prednosti, ki segajo od ostrine možganov do preprečevanja raka in znižanja krvnega tlaka.

Torej, dame in gospodje, kaj še čakate? Dodajte to beljakovinsko bogato zelenjavo svoji prehrani in uživajte v prednostih!

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja