Aktiven dnevni sprehod bi lahko preprečil eno od desetih prezgodnjih smrti

Znano je, da telesna dejavnost zmanjšuje tveganje za bolezni srca, raka in druge vodilne vzroke smrti. Koliko vadbe je za ta učinek pa ni točno jasno. Mednarodna skupina raziskovalcev je, da bi ustvarili eno največjih analiz, izvedenih na to temo združila rezultate 196 predhodnih študij. Študije so vključevale več kot 30 milijonov ljudi.

Izračunali so, da bi, če bi preiskovanci imeli vsaj 150 minut zmerne telesne dejavnosti na teden, kar je raven, ki jo priporoča britanska nacionalna zdravstvena služba, preprečili približno eno od šestih prezgodnjih smrti. Toda celo polovica tega, 75 minut na teden ali manj kot 11 minut na dan, bi lahko preprečila eno od 10 zgodnjih smrti, glede na metaanalizo, objavljeno v British Journal of Sports Medicine.

To vključuje zmanjšanje tveganja za bolezni srca za 17 odstotkov in raka za sedem odstotkov. Osebi z minimalno telesno aktivnostjo ali brez nje 11 minut hitre hoje na dan zmanjša tveganje prezgodnje smrti za 23 odstotkov. 

10 minut

Soren Brage, strokovnjak za epidemiologijo telesne dejavnosti na britanski univerzi Cambridge in soavtor študije, je za AFP povedal, da je to “izjemno dobra novica”. Vse, kar morate storiti, je, da vsak dan najdete malo več kot 10 minut časa, je dejal.

“In za to vam ni treba iti v fitnes, to je del vsakdana,” je dodal. Predlagal je, naj ljudje prej stopijo s postaje na poti v službo ali se peljejo s kolesom. 

“Ker so potrebna leta, da ocenimo učinek vadbe na tveganje za takšne bolezni, so bile številne študije izvedene pred več kot desetletjem,” pravi Brage.

To pomeni, da je aktivnost, o kateri so poročali udeleženci študije, verjetno manj natančna od tistega, kar je mogoče doseči z novejšimi tehnologijami, kot so števci korakov, je dejal Brage. Brage je priznal, da je to omejilo študijo.

Srčno-žilne bolezni, kot so srčni infarkti in možganske kapi, so leta 2019 po svetu ubile 17,9 milijona ljudi. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je rak naslednje leto povzročil skoraj 10 milijonov smrti.

Vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja