To živilo velja za superživilo!

Čeprav ni zelo priljubljena, je repa živilo, ki ga vse več dietetikov navaja kot eno najbolj zdravih rastlin in je superživilo. Številne študije so namreč potrdile, da redno uživanje repe prinaša številne koristi našemu zdravju in naj bi pospeševalo hujšanje.

Krepi imuniteto

Glede na to, da je repa polna vitamina C, ima, če jo uživamo v dovolj velikih količinah, sposobnost krepitve našega imunskega sistema. Kot pojasnjuje dr. James, bi lahko pomanjkanje vitamina C otežilo našemu telesu boj proti okužbi. V svoji novi knjigi pojasnjuje, kako vitamin C pomaga telesnim imunskim celicam povečati sposobnost boja proti okužbam, samo 100 gramov pese pa vsebuje 21 miligramov vitamina C oziroma polovico dnevne priporočene količine.

Izboljša zdravje srca

Uživanje repe lahko pomaga tudi pri zdravju našega srca. Repa je namreč polna mineralov, kot je kalij, 100 gramov repa pa vsebuje pet odstotkov priporočenega dnevnega vnosa tega pomembnega minerala. Repa je tudi del diete DASH, ki je znanstveno zasnovana za nadzor krvnega tlaka in zaustavitev hipertenzije.

Podobno lahko glede na dobrodelno organizacijo Blood Pressure UK živila, bogata s kalijem, pomagajo znižati krvni tlak, visok krvni tlak pa po podatkih NHS vodi do srčnih napadov in kapi. Odrasli, da ostanejo zdravi potrebujejo 3500 miligramov kalija na dan, kar je mogoče le, če se zdravo prehranjujemo.

Pomaga pri hujšanju in ohranjanju zdrave telesne teže

Zaradi nizke vsebnosti kalorij je uživanje pese odlično za hujšanje in ohranjanje zdrave telesne teže. Pesa namreč vsebuje le 28 kalorij na 100 gramov. Za primerjavo, krompir vsebuje celo trikrat več kalorij.

Ta zdrava zelenjava lahko tudi pomaga nadzorovati apetit in preprečuje prenajedanje. Repa ni škrobnata kot krompir in ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne vpliva tako hitro na raven sladkorja v krvi.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja