Čudežno zdravilo za hujšanje Ozempic. Je res čudežno?

Hujšanje je vroča tema, še posebej spomladi, ko se začnemo pripravljati na poletne počitnice. Nekoč je veljalo, da preprosto manj jej. Potem so prišli časi, ko so nas prepričevali, da obstajajo čarodejni preparati, čaji, toniki ipd. Zdaj pa je svet preplavilo navdušenje nad zdravilom, s katerim so mnogi, predvsem estradniki, enostavno in res hitro shujšali.

Pogosto je slišati, da gre za čudežno zdravilo, ki zdravi debelost.

Vsepovsod lahko beremo zapise o zdravilu ozempic, ki ga je mogoče dobiti le na recept. V prvi vrsti je bilo namenjeno zdravljenju bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, izkazalo pa se je, da ima stranski učinek. In to ne negativen, temveč je zelo uporabno kot sredstvo za hujšanje.

Zdravilo namreč zmanjšuje apetit. Trebušna slinavka proizvede več inzulina, kar pomaga pri uravnavanju količini glukoze v krvi, upočasni pa se tudi praznjenje želodca, kar pomeni, da je oseba dlje časa sita. Naravna posledica oz. stranski učinek je tako izguba telesne teže.

Za sladkorne bolnike, a se z njim dobro hujša

Ali je torej ozempic namenjen tudi zdravljenju debelosti? Evropska agencija je zdravilo, z učinkovino semaglutid (zato boste večkrat zasledili to besedo), odobrila že leta 2018. Najprej kot zdravilo za sladkorne bolnike, tri leta kasneje še za zdravljenje debelosti (zdravilo se za hujšanje prodaja pod drugim imenom).

Nekateri so se osredotočili predvsem na zadnje, če sodimo po tem, da je bilo pred dnevi mogoče v medijih brati, da na Hrvaškem zmanjkuje omenjenega zdravila. Krivi naj bi bili prav hujšajoči, ki po zdravilo prihajajo z belim receptom. Ker ga pri njih ni bilo, so se zatekli v Slovenijo, kjer da je zaloga zadostna.

A tudi pri nas smo imeli konec leta lani težave pri dobavi. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je takrat obveščala, da se utegnejo težave zavleči tudi v leto 2023. Zdi se, da se niso.

Preprodajajo zdravilo na recept

Zdravilo, ki ga je v Sloveniji moč dobiti le na recept, nekateri preprodajajo prek znanih slovenskih spletnih strani za prodajo rabljenih (in novih) izdelkov. Izbrskali smo pretečena oglasa: v enem primeru je bila cena zanj 180 evrov, v drugem 200. En od oglasov je bil prikazan celo 759-krat, kar priča, da povpraševanje po njem na črnem trgu očitno obstaja.

Za zdravilo ozempic (od 0,25 do 1 mg, eno pero) je treba v lekarni, z belim receptom, doplačati okoli 63 evrov, so nam potrdili v dveh različnih lekarnah v neuradnem pogovoru. Z zelenim receptom je zdravilo brezplačno.

Zdravniška zbornica opozarja

Zdravilo ozempic, ki so ga promovirali tudi vplivneži na družabnih omrežjih (od Kim Kardashian do Elona Muska), ni obšlo niti Zdravniške zbornice. Pripravili so članek z naslovom Je zdravilo ozempic (semaglutid) res varno sredstvo za hitro hujšanje, kot obljubljajo vplivneži na družbenih omrežjih? Z njim boste res shujšali, je razvidno iz članka, a navajajo tudi naslednje: hujšanje s semaglutidom je učinkovitejše skupaj z nadzorovanim svetovanjem pri hujšanju.

Izredno pomembno razkritje najdete še v četrtem koraku ugotovitev klinične raziskave, ko so zdravilo sodelujočim zamenjali s placebom.

Zbornica je predstavila rezultate programa kliničnih raziskav, imenovanih STEP (štiri so opravljene, peta, o dolgoročnem obvladovanju telesne teže pa še poteka): 

  • STEP 1: vključili 1.961 odraslih bolnikov s čezmerno telesno težo ali debelostjo brez dokazane sladkorne bolezni tipa 2,
  • STEP 2: vključenih 1.210 odraslih bolnikov s čezmerno telesno težo ali debelostjo in sladkorno boleznijo tipa 2 in
  • STEP 3: preučevali so učinke semaglutida, dodanega k intenzivni vedenjski terapiji, pri 611 odraslih bolnikih s čezmerno telesno težo ali debelostjo brez sladkorne bolezni tipa 2.

V raziskavah STEP od 1 do 3 se je po 68 tednih (ali 1,3 leta) zdravljenja telesna teža udeležencev zmanjšala:

  • ob uporabi 2,4 mg semaglutida: glede na izhodiščne vrednosti povprečno za od 9,7 do 16,8 kilograma (od 9,6 do 16 odstotkov),
  • ob uporabi 1 mg semaglutida: za 6,9 kilograma (7 odstotkov) in
  • prejemali placebo: izgubili od 2,6 do 6,2 kilograma (od 2,4 do 5,7 odstotka).

Najpogostejši nezaželeni stranski učinki

Najpogosteje opisani neželeni učinki v kliničnih preskušanjih so bile prebavne motnje, vključno z navzeo (ali siljenje na bruhanje) in drisko (zelo pogosto) ter bruhanjem (pogosto). Na splošno so bili ti učinki blagi ali zmerni in kratkotrajni. Pogosto, pojavlja se pri največ enem od desetih bolnikov, je resno poslabšanje diabetične retinopatije (poškodbe mrežnice, tj. na svetlobo občutljive membrane na očesnem ozadju). (VIR)

V raziskavi STEP 4 so preučevali dolgoročno obvladovanje telesne teže:

  • 902 preiskovanca s čezmerno telesno težo ali debelostjo (brez sladkorne bolezni tipa 2) so po 20-tedenskem zdravljenju s semaglutidom še 48 tednov zdravili bodisi z 2,4 mg semaglutida bodisi s placebom.
  • Prejemali so 2,4 mg semaglutida: telesna teža se je po 20 tednih zmanjšala povprečno za 11,6 kilograma (10,6 odstotka), po dodatnih 48 tednih pa še za 7,1 kilograma (7,9 odstotka).
  • Zdravilo so po 20 tednih nadomestili s placebom: telesna teža se je povečala za 6,1 kilograma (6,9 odstotka).

Rezultati zgornje raziskave so dovolj zgovorni, tako glede hujšanja kot v delu, kaj se je s kilogrami zgodilo, potem ko so jim zdravilo zamenjali s placebom.

Kristalno jasno vam mora biti, da pri hujšanju ne gre le za to, da si boste leto ali dve enkrat tedensko s posebnim peresom vase v podkožje injicirali zdravilo in hujšali, saj je pri zdravljenju debelosti treba, kot pišejo v Strokovnih priporočilih za zdravljenje debelosti, spremeniti življenjski slog. To pomeni prilagoditev telesne dejavnosti, prehrane in vedenja.

“Bolniki morajo razumeti, da je debelost kronična bolezen, zaradi česar je treba ukrepe za obvladovanje telesne teže izvajati vse življenje,” so jasni avtorji priporočil.

Prav o posledicah, kaj se zgodi, ko prenehate zdravljenje z zdravilom ozempic, je spregovorila zdravnica Jen Ashton v eni od ameriških oddaj. Če na hitro povzamemo: na debelost vpliva več dejavnikov, kot so vedenje, okolica, genetika, tudi druga zdravila, z ozempicom pa kilograme zbijate. In če omenjeno zdravilo iz te enačbe odstranite, je možno, če ne celo verjetno, da bo oseba ponovno pridobila nekaj teže, morda vso, ki jo že izgubila, ali izhodiščno celo presegla.

Torej, če ne boste upoštevali zgornjih nasvetov in se boste le zdravila držali kot pijanec plota, se vam obeta tako imenovani jo-jo učinek. Tega si verjetno ne želite. 

Dobro je vedeti, ko želite zanositi

Tiste, ki želite zanositi: “Študije na živalih so pokazale toksičen vpliv na sposobnost razmnoževanja. /…/Priporočljivo je, da ženske v rodni dobi med zdravljenjem s semaglutidom uporabljajo kontracepcijo. Če želi bolnica zanositi ali če zanosi, je treba zdravljenje s semaglutidom prekiniti. Zaradi dolgega razpolovnega časa je treba semaglutid prenehati uporabljati vsaj 2 meseca pred načrtovano nosečnostjo.” Pa dojenje? Pri doječih podganah se je semaglutid izločal v mleko. Ker ni mogoče izključiti tveganja za dojenega otroka, se semaglutida med obdobjem dojenja ne sme uporabljati. (VIR)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja