Stranski učinki, če zaužijemo preveč vitamina C

Že od otroštva nam ves čas govorijo, da moramo zaužiti čim več vitamina C. Vitamin C je esencialno hranilo, ki ga najdemo v številnih vrstah sadja in zelenjave. Vnos zadostnih količin je še posebej pomemben za ohranjanje zdravega imunskega sistema. Ima tudi ključno vlogo pri celjenju ran, ohranjanju močnih kosti in izboljšanju delovanja možganov.

Zanimivo je, da nekateri trdijo, da dodatki vitamina C zagotavljajo koristi, ki presegajo tiste, ki jih lahko pridobimo z vitaminom C, ki ga najdemo v hrani. Eden najpogostejših razlogov, zakaj ljudje jemljejo dodatke vitamina C, je, ker verjamejo, da lahko dodatki pomagajo preprečiti prehlad. Številna prehranska dopolnila vsebujejo izjemno visoke količine vitaminov, ki lahko v nekaterih primerih povzročijo neželene stranske učinke.

Zato zdravniki opozarjajo, da lahko prevelike količine vitamina C povzročijo nekatere od naslednjih posledic:

  • prebavne motnje, kot sta driska ali slabost
  • gastroezofagealni refluks (zgaga ali zatekanje kisle želodčne vsebine v požiralnik)
  • ledvični kamni
  • preobremenitev z železom, ki lahko povzroči motnje srca, jeter, trebušne slinavke in ščitnice.

VIR Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Dodatki, ki jih sladkorni bolniki ne bi smeli jemati

Težko je posplošiti, katerih dodatkov ljudje s sladkorno boleznijo ne bi smeli jemati. Obstajajo namreč različne vrste sladkorne bolezni. Za različne tipe sladkorne bolezni pa obstajajo različne možnosti zdravljenja. To je eden od razlogov, zakaj je tako pomembno, da se o dodatkih pogovorite s svojim zdravnikom… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja