Dieta z lubenico sočen način za hujšanje, je zdrav?

Kaj je dieta za hujšanje z lubenico in ali je zdrava za vas ali ne. Poletna sezona pomeni tudi sezono lubenic. Poletje se bliža in vsi se navdušimo nad tem sočnim sadjem. Toda ali bi ga radi jedli ves dan?

Kakšna je dieta z lubenico?

Dieta z lubenicami je kratkotrajna dieta, ki običajno traja 3-7 dni. V tem času naj bi tisti na dieti kot glavni vir hrane užival le lubenico. Nekatere različice prehrane lahko dopuščajo vključitev drugega sadja in zelenjave, vendar je poudarek na lubenici.

Prednosti diete z lubenico

1. Hujšanje

Lubenica je nizkokalorično sadje, kar pomeni, da jo lahko zaužijete v veliki količini, ne da bi zaužili preveč kalorij. To vam lahko pomaga, da se počutite siti in zadovoljni, hkrati pa vam omogoča, da izgubite težo.

2. Hidracija

Lubenica je sestavljena predvsem iz vode, kar pomeni, da vam lahko pomaga ostati hidrirani . To je še posebej pomembno v vročem vremenu ali med vadbo.

3. Hranila

Lubenica je dober vir vitaminov A in C ter kalija, ki lahko pomaga podpirati vaš imunski sistem, ohranja zdravo kožo in uravnava vaš krvni tlak.

4. Razstrupljanje

Diuretične lastnosti lubenice lahko pomagajo izplakniti odvečno vodo in toksine iz telesa. To lahko pomaga zmanjšati napenjanje in izboljša prebavo.

Je dieta z lubenico zdrava?

Z vidika dietetika je odgovor zagotovo ne. Razlog je v tem, da čeprav lubenica vsebuje hranila, prehrana, ki vsebuje samo lubenico, sproži veliko opozoril. To je posledica dejstva, da lubenica sicer vsebuje vlaknine, nekaj beljakovin in drugih hranil, vendar je v resnici zgolj velik zalogaj vode. Vsebuje namreč več kot 90 odstotkov vode. Medtem ko lahko dieta z lubenicami nudi številne prednosti, je treba upoštevati tudi nekaj tveganj. 

Tveganja

1. Pomanjkanje hranil

Lubenica ni popoln vir prehrane in vam morda ne bo zagotovila vseh hranil, ki jih vaše telo potrebuje. Če boste dlje časa sledili dieti z lubenicami, boste morda izpostavljeni pomanjkanju hranil.

2. Težave s krvnim sladkorjem

Lubenica je sadje z visokim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da lahko povzroči hiter skok ravni sladkorja v krvi. To je lahko za ljudi s sladkorno boleznijo ali tiste, ki so občutljivi na sladkor problematično.

3. Lakota in želja

Dieta z lubenico morda ne bo zagotovila dovolj kalorij, da bi se počutili zadovoljne in site. To lahko privede do lakote in hrepenenja, zaradi česar se je težko držati diete.

4. Prebavne težave

Uživanje velikih količin lubenice lahko povzroči prebavne težave, kot sta driska ali napenjanje.

Dieta z lubenicami je lahko dober način za hiter začetek vaše poti hujšanja ali razstrupljanje telesa. Vendar si je treba zapomniti, da je treba dieto upoštevati le kratek čas in je ne smemo uporabljati kot dolgoročno rešitev za hujšanje. 

Ključnega pomena je, da uživate tudi drugo sadje in zelenjavo, da zagotovite, da vaše telo prejme vsa hranila, ki jih potrebuje.

vir Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja