Eksperimentalna kontracepcijska tabletka za moške

Če ženske dobijo “jutranjo tabletko” ali lahko moški dobijo nekaj podobnega, na primer tabletko “uro prej”? Zdi se, da bi bilo kaj takega mogoče. Mišji samci so zaradi novega zdravljenja v eni uri postali neplodni. V manj kot enem dnevu so znova postali plodni.

Morebitno zdravilo, še ni testirano na ljudeh. Če se bo izkazalo za učinkovito pri ljudeh in brez nevarnih stranskih učinkov bi lahko na trg prišlo v nekaj letih. Čeprav se v zadnjem času raziskuje vedno več moških kontracepcijskih sredstev, sta moškim za preprečevanje oploditve trenutno na voljo le dve opciji: kondomi in vazektomija.

Prejšnji poskusi za takšne tablete so naleteli na dve glavni oviri. Letev neželenih učinkov je bila pri moških veliko višja, ker ne tvegajo nosečnosti, farmacevtska industrija pa ni pokazala prevelikega zanimanja. “Trenutno je vse breme kontracepcije na ženskah. Želimo si novih možnosti,” je povedala farmacevtka Melanie Balbach s fakultete Weill Cornell Medicine v ZDA.

Poseben encim, ki deaktivira spermo

Pri razvoju tega eksperimentalnega zdravila so znanstveniki ciljali na encimsko topno adenilat ciklazo, ki deluje kot nekakšno stikalo za spermo. Če je encim izklopljen, se semenčice ne morejo več premikati. Med testiranjem je bilo ugotovljeno, da spojina, ki blokira encime, spermo “paralizira” v 30 minutah do eni uri po užitju.

Spojina je bila pri preprečevanju nosečnosti v prvih 2 urah 100-odstotno učinkovita in 91-odstotno v prvih 3 urah. Po 24-urnem obdobju so se spermatozoidi miši začeli spet normalno premikati. Znanstveniki zato upajo, da bi v prihodnosti na osnovi te spojine lahko izdelali nehormonsko tableto, ki začne delovati v eni uri, pred morebitno oploditvijo pa ščiti 6 do 12 ur.

Pravijo, da se ta koncept zelo razlikuje od drugih možnih kontracepcijskih metod za moške (kot je hormonski gel, ki se trenutno testira na ljudeh), ki potrebujejo tedne ali mesece, da začnejo in prenehajo delovati.

Brez stranskih učinkov pri testiranju na miših

Med poskusi pri miših niso opazili stranskih učinkov. Prejšnje raziskave so pokazale, da so imeli neplodni moški, pri katerih je bil topni encim adenilat ciklaza trajno onemogočen, povečano število ledvičnih kamnov.

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z razvojem zdravila, pravijo, da je to verjetno posledica tega, da je bil njihov encim trajno neaktiven – kar pa ne bi veljalo za moške, ki jemljejo “tabletko za uro pred uro”.

Strokovnjaki upajo, da se bodo prva testiranja na ljudeh začela v treh letih, končni izdelek bi lahko na trg poslal čez osem let.

Raziskava, imenovana Moška kontracepcija na zahtevo prek akutne inhibicije topne adenilil ciklaze, je bila objavljena v reviji Nature Communications. Foto: Pexels vir

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja