Google zaradi napačnega odgovora chatbota izgubil 140 milijard dolarjev

Pred dvema dnevoma je Google predstavil nov chatbot z imenom Bard, kot konkurenta AI sistemu ChatGPT. Izvršni direktor Googla in matičnega podjetja Alphabet Sundar Pichai je takrat dejal, da je Bard na voljo le nekaterim posameznikom, ki ga testirajo. Javnosti pa, da bo ponujen v naslednjih tednih.

“Bard želi združiti znanje z inteligenco in ustvarjalnostjo naših velikih jezikovnih modelov. Za zagotavljanje visokokakovostnih odgovorov se zanaša na informacije s spleta,” je dejal Pichai.

Predstavitev Barda se je včeraj za Google spremenila v 140 milijard dolarjev vredno katastrofo. AI chatbot je v oglaševanju podjetja namreč izdal napačne informacije.

Delnice Alphabeta so padle za 7,4 odstotka in izgubile 140 milijard dolarjev tržne vrednosti. Uporabniki družbenih medijev so se tako odzvali na Bardovo napako.

Chatbot je dal napačen odgovor 

Google je pred dnevi delil videoposnetek. Video podrobno opisuje možne uporabe Barda in pojasnjuje, kako se bo odzval na vprašanja uporabnikov. Bard je opisan kot “eksperimentalna pogovorna storitev AI, ki lahko pomaga poenostaviti kompleksne teme.”

Primer, vključen v video, prikazuje uporabnika, ki vpraša Barda: “O katerih novih odkritjih vesoljskega teleskopa Jamesa Webba lahko povem svojemu 9-letniku?” 

Klepetalni robot je odgovoril s trditvijo, da je bil teleskop James Webb uporabljen za zajemanje prvih slik planetov zunaj Zemljinega sončnega sistema.

Uporabniki Twitterja so poudarili, da je odgovor napačen, saj so bile prve slike tako imenovanih “eksoplanetov” dejansko posnete leta 2004 z zelo velikim teleskopom Evropskega južnega observatorija.

“Morda boste želeli izboljšati svoj model (ali uporabiti drug primer),” je v odgovor na objavo tvitnil uporabnik.

Napaka je prišla na dan le nekaj ur pred Googlovo predstavitvijo Barda

Napaka Bard je prišla na dan le nekaj ur, preden je Google v Parizu organiziral dogodek za predstavitev Barda. Googlov izvršni direktor Prabhakar Raghavan je na predstavitvi obljubil, da bo chatbot uporabnikom omogočil brskanje po informacijah na povsem nove načine.

“To poudarja pomen strogega postopka testiranja, kar začenjamo ta teden z našim programom Trusted Tester. Zunanje povratne informacije bomo združili z lastnim internim testiranjem in tako zagotovili, da bodo Bardovi odgovori izpolnili visoke standarde kakovosti, varnosti in informacij iz resničnega sveta,” je dejal tiskovni predstavnik Googla.

“Zdi se, da je Google zaspal z implementacijo te tehnologije v lastnem iskalniku”

Analitiki so opazili, da je bilo na predstavitvi Barda malo podrobnosti o tem, kako namerava Google integrirati chatbota v svoj iskalnik.

“Čeprav je bil Google v zadnjih nekaj letih na čelu inovacij na področju umetne inteligence, se zdi, da je zaspal z implementacijo te tehnologije v lastnem iskalniku. Google se zadnjih nekaj tednov trudi dohiteti iskanje. Slednje je povzročilo hitenje z včerajšnjo objavo in neprijetno zmešnjavo objave napačnega odgovora med predstavitvijo chatbota,” je dejal Gil Luria, višji programski analitik pri organizaciji za upravljanje premoženja.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

ChatGPT, robot umetne inteligence, je politično pristranski

ChatGPT, klepetalni robot z umetno inteligenco, ki ga je ustvaril Open AI, ki ga financira Microsoft, ponovno kaže svojo politično pristranskost. Odziva se na pozive, ki zahtevajo, naj pohvali Joeja Bidna (Demokrati) in zavrača ta ukaz za nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in guvernerja Floride Rona DeSantisa (Republikanci).

Zmogljiv program umetne inteligence, je bil že prej ujet pri svoji pristranskosti. To je sistem za katerega nekateri analitiki pravijo, da bi lahko Microsoftovemu iskalniku Bing dal prednost pred Googlom… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja