Gospodinjski predmeti na katerih je največ bakterij

Mislite, da je vaša hiša čista? Pomisli še enkrat. Tudi na videz urejeni in čisti domovi so polni bakterij. Nekatere teh lahko povzročijo trajne zdravstvene težave, pravi zdravnik Jordan Haworth.

Zdravnik je na TikToku delil videoposnetek, v katerem je naštel, v katerih 10 predmetih, v vsakem gospodinjstvu je največ bakterij.

“70 odstotkov ljudi teh predmetov ne čisti redno in kvalitetno. Dovolj je, da le enkrat zbolimo in imamo lahko vseživljenjske zdravstvene težave, kot je sindrom razdražljivega črevesja,” je opozoril v videu, ki ima več kot milijon ogledov.

Čevlji

Prvo opozorilo se nanaša na čevlje. Svetuje, naj jih ljudje sezujejo pred vstopom v hišo. Na 45 odstotkih testiranih čevljev so našli bakterije, ki lahko sprožijo gastrointestinalne simptome in povzročijo kolitis.

Mikrovalovna pečica

Da ne bi tvegali okužbe hrane, ki jo pogrevate, z bakterijami, kot sta E. coli ali salmonela, je treba mikrovalovno pečico redno čistiti.

Krpe in gobice za pomivanje posode

Haworth je na seznam vključil tudi krpe in gobice za pomivanje posode. Ludje jih namreč uporabljajo za več površin in jih nato pustijo mokre v umivalniku.

Aparat za kavo

Kavni aparat je prav tako lahko gojišče bakterij in plesni. Haworth svetuje, da ga pred uporabo operemo s kisom in zamenjamo vodo.

Deske za rezanje

V izogib okužbi, Haworth opozarja, da vsak dom potrebuje vsaj dve deski za rezanje. Eno za meso in eno za vse ostalo. Po podatkih ameriške službe za varnost hrane in inšpekcijo je najbolje, da desko za rezanje zavržete, preden se preveč obrabi, ker se v razpokah lahko kopičijo bakterije.

Hladilnik

Zdravnik trdi, da je treba hladilnike globinsko očistiti vsaj enkrat na mesec. Nasvete o tem, kako dobro očistiti hladilnik, najdete tukaj.

Brisače

Haworth v svojem videu poudarja, da je zelo pomembno imeti ločene brisače za tuširanje in umivanje rok. Priporočilo Cleaning Institute je, da brisačo vržete v pranje po treh uporabah.

Stikala in ročaji

Razmislite o umivanju rok, ko naslednjič pritisnete stikalo za luč ali se dotaknete kljuke na vratih. Oboje je prekrito z bakterijami.

Daljinski upravljalnik

Glede na raziskave, ima lahko povprečen, gospodinjski daljinski upravljalnik televizorja do 20-krat več bakterij kot vaša straniščna školjka.

Domače živali

Težko se je upreti crkljanju svojega kosmatega prijatelja, vendar se je potrebno potem temeljito umiti. Mačke in psi so znani po tem, da se radi s svojim obrazom dotikajo drug drugega. Ljudje bi se morali temu izogibati oz. jim ne dovoliti.

Haworth pojasnjuje, da so njihove igrače, sklede, hrana in iztrebki polni bakterij in verjetno so svoj obraz držali v ali na njih.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kozarci za začimbe, mesta v kuhinji z največ bakterijami

Nedavna študija je pokazala, da kozarci, v katerih hranimo začimbe, spadajo med mesta v kuhinji, kjer je največ patogenov. Ameriško ministrstvo za varnost hrane in inšpekcijo ministrstva za kmetijstvo je naročilo študijo, s katero naj bi ugotovili razširjenost in stopnjo navzkrižne kontaminacije na različnih kuhinjskih površinah med pripravo obrokov… več tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja